Skrivet den 28 oktober 2013 kl 23:45 av NyheterKommentarer inaktiverade för Apples siffror för räkenskapsårets sista kvartal552

Apples siffror för räkenskapsårets sista kvartal

På tisdagskvällen presenterade Apple räkenskapsårets sista kvartalsrapport och rapporten efterföljdes som vanligt av ett konferenssamtal där investerare och analytiker fick möjlighet att diskutera Apple-frågor med bland andra Tim Cook – ett samtal där ett flertal intressanta saker meddelades.

Omsättningen för detta kvartal, som alltså innefattar månaderna juli, augusti och september, slutade på 37,5 miljarder dollar, en uppgång från förra kvartalet med nästan 2,5 miljarder dollar. Vinsten ökade även den, från förra kvartalets 6,9 miljarder till 8,2 miljarder dollar.

Apple sålde ett par miljoner fler iPhones, förmodligen tack vare att de nya modellerna hann säljas i drygt en vecka i slutet på kvartalet. Fortfarande är iPhone Apples stora kassako, med över 50 procent av all omsättning. Antalet sålda iPads sjönk med en halv miljon enheter marginellt jämfört med förra kvartalet.

Inför nästa kvartal, räkenskapsårets första, som innefattar den heliga julförsäljningen, räknar Apple med att omsätta mellan 55-58 miljarder dollar.

Apples sammanfattade rapport finns att läsa på i PDF-format på Apples webbsida.

Smått och gott från Apples telefonkonferens:

Cook meddelade under samtalet att Apple under året som gått har gjort femton ”strategiska” uppköp, som bland andra innefattar AlgoTrim som sysslar med datakomprimering, ett flertal företag inom branschen för kartografi och andra kartrelaterade tjänster, den personliga assistent-appen Cue och det trådlösa kretstillverkarbolaget Passif Semiconductor (en lista på i princip alla finns att hitta hos Macrumors.com).

Vidare meddelade Cook att den nya iPad mini-modellen med retinaskärm inte ska förväntas finnas i stor tillgång till julhandeln. Speciellt vid lansering i början av november kan kunder räkna med en stram tillgång. Detsamma kan eventuellt också gälla nya iPad Air, meddelade Cook.

Inför nästa år passade Cook på att meddela att Apple räknar med att ta steget in i nya produktsegment, men mer exakt än så var han inte. Han berättade att Apples breda kompetens inom mjukvara, hårdvara och tjänster tillåter att företaget kan producera ”riktigt bra produkter” i produktkategorier som Apple ännu inte har någon närvaro i idag.

Under kommande år räknar Apple med att bygga ett trettiotal nya Apple Store-butiker världen över, främst utanför USA. Att Apple fortsätter satsa på sina butiker är förståeligt med tanke på att dagens 411 öppnade butiker det gångna kvartalet stod för 4,6 miljarder av den totala omsättningen.

Övriga intressanta siffror: 

  • 150 miljoner sålda iPhone-enheter under hela räkenskapsåret för 2013
  • 99% nöjda kunder enligt egna undersökningar
  • Den totala iTunes Store-försäljningen för året uppgick till 4,4 miljarder dollar
  • Sammanlagt har det laddats ned 60 miljarder appar från App Store
  • Nya musiktjänsten iTunes Radio har 20 miljoner användare
  • 94% av alla tablets inom utbildningsinstitutioner är iPads (USA)
  • 16 miljoner Macar såldes under räkenskapsåret, 4,6 miljoner under det sista kvartalet (ned från 4,9 miljoner samma period förra året)
  • Apples bankkonton innehåller nu sammanlagt 146 miljarder dollar, 76% av dessa pengar finns utanför USA:s gränser.

 

 

Comments are closed.