Skrivet den 10 mars 2015 kl 21:46 av Nyheter8 kommentarer1013

Apples stora revolution

Igår presenterade Apple utöver Macbook med Retinaskärm, Apple Watch och billigare Apple TV även något sannolikt mer revolutionerande. Kanske något oväntat men för världen välbehövligt presenterade Apple ResearchKit.

ResearchKit är Apples försök till att revolutionera den medicinska forskningen runt om i världen. Apple presenterade även igår att de sålt 700 miljoner iPhones. ResearchKit tillåter forskare att enkelt kunna komma i kontakt med alla som vill delta i forskning.

ResearcherKit

Tidigare har forskning dragits med problem som sekretess, pappersarbete, envägskommunikation, dålig uppföljning och allt för få deltagare. Med ResearchKit tänker Apple komma tillrätta med många av dessa problem. Inom forskningsvärlden talar man ofta om bias. En bias hade kunnat vara att deltagarna måste ha en iPhone men det har Apple löst genom att göra ResearchKit open source så det inte är exklusivt till iPhones.

Sekretess är en annan viktigt parameter för om det ska gå att genomföra forskning på detta sättet. Hur detta är löst rent tekniskt berättade Apple ingenting om men betonade hårt att ”Apple don’t see Your Data”. Det går att anta att sekretessen är väl genomarbetad då Apple har arbetat nära med Weill Cornell Medical College, University of Rochester, Massachusetts General Hospital, The Dana-Farber Cancer Institute, the UCLA Fielding School of Public Health, Penn Medicine, Stanford Medicine och the University of Oxford

ResearcherKit

ResearchKit fungerar automatiskt tillsammans med HealthKit som Apple introducerade med iOS 8. Användaren/deltagaren i studien väljer helt själv vilken data som den vill dela till forskaren och vilka funktioner som appen som forskaren har gjort ska få ta del av.

De fem första applikationerna att lanseras med ResearchKit är Asthma Health, mPower, GlucoSuccess, Share The Journey och MyHeart Counts.

Asthma Health följer en användares position och hjälper personer att själva undvika platser med dålig luftkvalitet. När användare rapporter att deras astma blivit värre kommer Asthma Health att skicka ut forskare för att göra mätningar på de olika platserna, allt för att kunna sammanställa ett större material.

mPower hjälper personer med Parkinsons sjukdom att enklare ha koll på sina symptom genom lätta små övningar. Appen kan hjälpa till att registrera en personens gång genom att den är i byxfickan, rösten genom mikrofonen och minnet genom minnesspel.

GlucoSuccess registrerar matintag, fysisk aktivitet och medicin hos personer med diabetes. Appens stora mål är att se hur dessa variabler korrelerar med glukosvärdet och motivera personer med diabetes att använda informationen för att få större påverkan på sitt eget liv samtidigt som forskarna får en stor mängd data.

Share The Journey är en app som syftar till att lära mer om långtidseffekterna av kemoterapi som behandling för bröstcancer. Appen håller koll på personernas energinivå, kognitiva funktioner och humör för att eventuellt kunna hitta nya sätt att förbättra livet efter behandlingen.

MyHeart Counts samlar in data om folks levnadslivsstil genom undersökningar och att de får utföra olika uppgifter. Allt för att kunna kartlägga hur olika livsstilar påverkar kardiovaskulära sjukdomar och i förlängningen få våra hjärtan att hålla längre.

Om Apple lyckas med detta i stor skala kommer de att ha revolutionerat något i mina ögon mycket större än vad de tidigare gjort.

8 kommmentarer på Apples stora revolution

 1. StefanBP skriver:

  ResearchKit Kan bli hur bra som helst, tror nog många vill hjälpa forskningen, men många är även för lata, eller kommer inte till ”skott” för att anmäla sig. Mycket bra initiativ av Apple. :)

 2. iDocX skriver:

  Det här låter superbra, för mig som diabetiker. Men jag fick för mig att den, med sina avancerade funktioner / sencorer skulle kunna ”mäta” blodsockret…. Men jag hoppas fortfarande!

 3. Peter Högström skriver:

  Förmodligen det viktigaste Apple gjord för mänskligheten

 4. rymdgreven skriver:

  Om Apple tillåter Abbott att komma åt NFC-chippet så skulle man kunna slänga sin Abbott Freestyle Libre-mätare och köra visningen på Apple Matchen eller iPhonen. Hade varit sjukt bra. Libre är snygg, liten, fantastisk och revolutionerande, men den dras med en avläsare som känns Doro 2005.

  http://www.freestylelibre.se

 5. iDocX skriver:

  Jag började hoppas när Glucowatch var aktuell på 1990-talet (tror jag)… Nu kanske det blir en färdig produkt?

 6. Dan skriver:

  Gissningsvis ger Apple tillgång till NFC-chippet i iOS 9.

 7. rymdgreven skriver:

  Och plötsligt kommer en värld av möjligheter att öppna sig! :D

 8. Mike skriver:

  Orolig för batterisluk. hade Moves igång fick ladda min 5s minst 2ggr /dygn…