by • 22 juni, 2009 06:03 • Nyheter2 kommentarer549

Bento 2 – personlig databas hemma och på språng

Bento

Bento 2 Bento iPhone Bento iPhone Bento iPhone

Bento 2 är en personlig databas för hemanvändare. Då den är för hemanvändare är den också mycket enkel att använda. Så långt är allt guld och gröna skogar men sedan börjar jag fundera. Exakt vad skall man ha en databas för hemanvändare till?

Det tog ett tag att fundera ut och i nästan alla användingsområde finns det andra program som är bättre och kan göra mer inom sina respektive områden. Men så hände något, Filemaker, som ligger bakom programmet, släppte Bento för iPhone.

Helt plötsligt kunde vem som helst strukturera upp sin information och även synkronisera den till sin iPhone. I mitt fall fick det bli något som jag saknat att göra länge, att ha en enkel receptsamling i datorn och som även finns med mig på min iPhone. Att stå i butiken med tillgång till mina favoritrecept och samtidigt vad som behöver handlas för att göra dem är ett problem som jag länge velat ha en lösning på.

Bento 2 sökte efter problem att lösa och jag hittade det

Det finns nämligen hundratals receptprogram till Mac, inget av dem passar mig, de är ofta anpassade till amerikanska mått och dessutom har de ofta hur många funktioner som helst. Webbsidorna som finns och de program på App Store från till exempel Arla är trevliga och så men de är ju inte mina recept. Det är där Bento kommer in, jag kan fylla på med min egen information och jag väljer att visa enbart de fält som jag tycker är viktigt.

Det märks att det är Filemaker som står bakom Bento, att gränssnittsförändringar och informationsinmatning i stort sätt är i samma fönster är en klassisk grej för detta företag. Ändrar du något så ändrar du det permanent, inte bara informationen i databasen utan även hur den presenteras. Detta är både för och nackdelar, enkelheten att själv, utan några som helst förkunskaper, fixa ihop det hur man vill ha det är en stor fördel. Nackdelen är att det inte riktigt går att låsa någonting, så kommer det någon klåfingrig och tar bort allt, ja då är det också borta. Lyckligtvis har Bento 2 möjligheten att ta backup på all information.

Begränsat på sina ställen

Programmet är tyvärr lite väl begränsat och man har alltså inte hittat den gyllene medelvägen riktigt ännu, i princip går det bara att lägga in information rakt upp och ner och sedan visa det på olika sätt via fält. Att koppla ihop fält och låta dem visa information på olika sätt beroende på vissa attribut är ingenting vi gör i Bento 2. Å andra sidan kan man argumentera att om det behövs så har man växt ut programmet och vid nästa inköpsrunda är Filemaker. Det går emellertid att koppla ihop sin egen information med kalendern och adressboken. Att importera information från Excel eller Numbers är också oförskämt enkelt.

Bento 2 fungerar dock riktigt bra till enkla databaser, så som receptsamlingar, men också för att hålla koll på sina utgifter, bröllopsinbjudningar och allt där du behöver samla en hope information. Men för att jag personligen skall börja använda för att sköta min hushållsekonomi med både budget och kassabok. Då vill jag minsann ha ett fält som blir knallrött när jag spenderat för mycket pengar på tekniska prylar igen, ja och som faktiskt kan räkna ihop två fält. En sista sak som jag önskar mig tills nästa version är underkategorier. Just nu samsas både grillspettet och julskinkan i en och samma. Programmets målgrupp kräver också att det översätts till svenska.

Filemaker har fixat schysta nybörjarguider i videoformat och man har även precis slagit upp portarna för Bento Template Exchange, ett ställe där folk kan utbyta mallar.

Nu kom jag på ett användningsområde till, att hålla koll på mina Tradera-auktioner!

recensionikonrecensionikonrecensionikon 3/5 iLove’s
+ Enkelt att sammanställa olika typer av information.
– Lite för begränsat på sina ställen.

Bento 2 kostar 395 kronor och Bento för iPhone 39 kronor. (App Store-länk)

En testversion finns att ladda hem via Filemaker.se.