Skrivet den 6 oktober 2015 kl 09:02 av Nyheter, Recensioner4 kommentarer1986

Billigare Thunderbolt-hub från Kanex imponerar

Till skillnad från rena USB-hubbar som vanligtvis går att hitta för några tior har Thunderbolt-hubbar sedan Thunderbolt lanserades prissatts runt 2-3000kr. Även om den senaste hubben i uppställningen från Kanex inte förändrar prisbilden radikalt är den ändå billigare än övriga som säljs i Sverige – och fungerar minst lika bra.

Undertecknad har till vardags en TB-hub från Belkin, som förutom två stycken TB-portar (version 2.0, klarar 4K-bildskärmar) bjuder på separata in- och utgångar för ljud (3,5mm), tre USB 3.0-portar, ethernet-port (gigabit) och en HDMI-utgång (1080p). Denna hub har fungerat klanderfritt för mig i nästan ett års tid, och jag har inget att klaga på. Med det sagt, och efter att ha testkört Kanex’ mycket liknande modell som dock kostar åtminstone 300kr mindre än Belkins, kan jag med gott samvete säga detsamma om den.

In- och utgångarna mellan dessa två designmässigt mycket likartade produkter skiljer sig på en enda punkt: Medan Belkins har en separat ingång för mikrofon har Kanex valt att kombinera den med utgången för ljud. Det betyder praktiskt att du inte kan använda separata hörlurar och en mikrofon samtidigt, om båda dessa enbart har 3,5mm-anslutning.

thunderbolt_dock_front_usb3 thunderblot_dock_back_daisy_chain

Utöver den detaljen skiljer de sig enbart estetiskt, och även där är det ett jämt lopp – båda har en aluminium-finish och ser riktigt bra ut på skrivbordet (i detta fall viktigt, då storleken på TB-hubbarna gör det svårt att gömma undan dem, samt att man ofta behöver komma åt portarna för att koppla in och ut saker och ting). Inte heller prestandamässigt hittar jag några skillnader; båda maxar TB-överföring på runt 370MB/s vid läsning och drygt 250MB/s vid skrivning (testat mot en annan Mac med TB2). Även USB-portarna ter sig prestandamässigt som USB 3.0-standarden visat upp i andra USB-produkter: runt 100MB/s åt båda håll.

Kanex Thunderbolt 2 Express Dock är det officiella produktnamnet och denna lilla maskin gör jobbet minst lika bra som den dyrare och mer beprövade modellen från Belkin – efter en månads testande har jag inget negativt alls att säga om denna produkt, bortsett från att det fortfarande är ett nästan galet högt pris att betala för en hub. Men måste du ha en så kan du alltså lika gärna köpa denna från Kanex såvida du inte är i behov av en separat mikrofoningång.

Både Kanex och Belkin skickar även med en TB-kabel, som annars kostar närmare 400kr att köpa lös.

Kanex Thunderbolt 2 Express Dock kostar 1999kr och finns att köpa på bland annat Lifestylestore.se som också levererat testprodukten till oss (Jmf med Belkin 2300kr och Elgato 2150kr).