Övrigt

Början på slutet för Samsungs Android-dominans?

Den första mobiltelefonen som körde Android och som såldes till allmänheten tillverkades av HTC, ett taiwanesiskt företag som många ansåg skulle dominera smartphone-tillverkningen i framtiden. Detta var runt 2008 och som de flesta märkt har en hel del hänt sedan dess.

Samsung, tidigare en tillverkare av billig konsumentelektronik, seglade snabbt upp som den dominerande tillverkaren av Android-baserade smartphones och stod förra året för runt 80% av alla sålda Android-enheter.

Men frågan är om vi inte precis fått beskåda början på slutet av den dominans som Samsung haft över Android.

Samsungs minskade vinst – en potentiell vändpunkt

I dagarna släppte Samsung sin finansiella rapport för det andra kvartalet och som väntat var resultatet sämre än tidigare år. Samsung hade tidigare varnat för att detta kvartal inte gått så bra och gått ut med en så kallad vinstvarning. Trots detta missade analytikerna med sina förväntningar på en vinst på 8 miljarder dollar – det slutgiltiga resultatet hamnade på 7.1 miljarder dollar.

Det är en minskning på 24% jämfört med samma kvartal föregående år. Trots att Samsung ändå gjort en, jämfört med många västerländska företag, enorm vinst så tolkar många detta som ett första tecken på en förändring inom industrin.

Kinesiska premiumtelefoner börjar nå västvärlden

En majoritet av all konsumentelektronik (och många andra konsumentprodukter) tillverkas fortfarande i Kina. Landet har dock hittills lyst med sin frånvaro med egna starka varumärken, istället har inhemska företag förlitat sig på att köpa upp utländska företag vars varumärken de sen använt för att sälja produkter som fortfarande produceras i hemlandet, alternativt producerat åt redan etablerade tillverkare som Samsung, Sony och HTC.

De som följer de produktnyheter som kommer kring Android-smartphones har säkert hört talas om de senaste premiumenheterna som på senare tid börjat dyka upp även i västländerna. En tillverkare som nyligen dök upp i Europa är OnePlus med sin senaste toppmodel One som ger Samsung Galaxy S5 konkurrens till halva priset. Förutom OnePlus så har även Xiaomi och Lenovo blivit uppmärksammande med att lansera toppmodeller för Android som ger kraftig konkurrens till de etablerade tillverkarnas toppmodeller. Huawei, som ofta ses som en konkurrent till Ericsson, har också visat sig redo att ta sig an smartphone-marknaden med kraftfulla men billiga enheter.

Det är inte svårt att se vart detta är på väg

När det nu visar sig gå sämre för Samsung kommer istället en strid ström av toppmodeller från tidigare okända kinesiska tillverkare. Dessa kommer med en fullständig Android-version med stöd för Google Play och löften om snabba uppdateringar (vilket dock återstår att se om det stämmer). Allt detta till ett pris som många gånger är så lite som hälften av vad du får betala för en motsvarande modell från Samsung, Sony eller HTC. Hårdvaran i dessa är i princip densamma och OnePlus One har till och med en kamera från Sony.

Nu kommer många säkert ställa sig frågan om inte de etablerade tillverkarna kommer att anpassa sina priser och trycka tillbaka dessa uppstickare, eller att det hela är en fluga som inte är hållbar ur ett ekonomiskt perspektiv och att vi snart kommer se dessa tillverkare öka sina priser för att klara sina marginaler.

Personligen tror jag dock inte att något av detta kommer att hända. Istället kommer vi se hittills okända kinesiska varumärken börja dyka upp som toppmodeller och ta marknadsandelar från de etablerade spelarna. Om bara ett år kan du räkna med att få se reklam från Huawei, OnePlus eller Xiaomi i en större utsträckning och du kommer ha svårt att hinna läsa recensionerna på alla nya modeller från dessa uppstickare. De tillverkare vi tidigare är vana vid kommer att behöva anpassa sig eller gå samma väg som Palm, Nokia eller Blackberry.

Framtiden för Samsung kontra LG, Sony och HTC

Det dröjer nog dock innan vi ser att Samsung hamnar i någon större kris. Förutom smarta mobiler har de ju även en mängd andra produkter och ett enormt starkt varumärke, så vi kan nog räkna med att de finns kvar framöver. Samsung låter också meddela att deras senaste flaggskepp, Galaxy S5, säljer bättre än någon tidigare modell de lanserat. Däremot kan vi nog förvänta oss att någon av de mindre tillverkarna, som Sony, HTC eller LG, eventuellt kommer gå ett dystert öde till mötes om de inte tar konkurrensen från de kinesiska tillverkarna på allvar.

Utvecklingen kan medföra två stora nackdelar

Slutligen finns det två saker till att som konsument tänka på här. När priset kan bli så lite som hälften av vad du annars skulle betala för en Android-enhet från Samsung eller Sony blir det möjligt för fler att köpa en toppmodell med Android utan att behöva binda upp sig i ett långt och dyrt kontrakt hos sin operatör. Vi kan alltså räkna med att priserna för mobiltelefoni (och datatrafik) kommer att minska ytterligare i och med detta.

Den andra saken att tänka på är vem som i slutändan kommer att få stå för de lägre priserna. Hur stor är lönen för de fabriksarbetare som bygger din smartphone, om du nu betalar bara hälften av vad du gjorde tidigare? Så gott som samtliga etablerade tillverkare, inklusive Apple, har ju tidigare fått mycket kritik för hur arbetarna i fabrikerna behandlas.

Huruvida detta kommer återupprepas för de nya kinesiska tillverkarna återstår att se, men som konsument kan det nog vara bra att hålla ögonen öppna på rapporter om hur förhållandena i deras fabriker är.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!