Skrivet den 14 april 2018 kl 08:00 av Nyheter5 kommentarer1044

Börjar vi närma oss det lösenordsfria samhället?

Jag vaknar upp på lördagsmorgonen, sätter på mig min klocka, tar min mobil från laddaren och går ut i köket. Kaffe är viktigt, jätteviktigt, det är tidigt. Jag sätter på kaffet och tar en titt på telefonen, den låser upp sig. I samma ögonblick låser den även upp min klocka som jag har på armen. 

Jag sätter mig vid datorn, den loggas in, jag är redo. Redo för att skriva detta inlägg, helt utan att ha skrivit in ett enda lösenord.

Det lösenordsfria samhället, är det dit vi är på väg? Jag tror det, och vi har kommit ganska långt. Vi har idag smarta klockor, ansiktsupplåsning, fingeravtrycksläsare, kontaktlösa betalningar och mycket mer. 

Men hur kommer då framtiden att se ut, kommer vi ha kvar lösenorden eller går vi över till andra tekniker? Den resan har vi redan påbörjat, lösenorden är inte här för att stanna. Biometriska identifieringssystem är framtiden och jag tror inte det dröjer länge innan vi ser mer avancerade lösningar så som FaceID i våra datorer och i andra produkter.

För ska vi vara helt ärliga så finns det nog ingen som tycker det är kul med lösenord, dom ska vara långa, komplexa, man ska inte ha samma lösenord på flera ställen och jobbigast av allt, man ska komma ihåg dom.

Med biometriska lösningar försvinner dessa problem, allt du behöver ha med dig är ditt ansikte och resten sköter tekniken. Så vad tror ni? Kommer lösenorden försvinna och ersättas av andra, enklare och säkrare tekniker? Skriv gärna nedan!

 

 

 

Mitt ansikte låser upp min iPhone, min iPhone låser upp min klocka, min klocka låser upp min Mac.