by • 22 augusti, 2009 18:11 • Nyheter5 kommentarer373

Civilization Revolution – iPhone tar över världen!

civreviphone580Är du som jag lite smått fanatisk efter långdragna strategispel ? Då är Civilization Revolution ett spel du bara måste köpa för din iPhone / iPod Touch. iPhone / iPod Touch porten av Civilization bygger på Civilization Revolution som är den senaste i serien från Firaxis / 2K Games och är en mer förenklad version av dom tidigare Civilization spelen, både gällande grafik och svårighet.

Spelets huvudmeny

Spelets huvudmeny

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i Firaxis väg dom tagit att förenkla spelmekaniken och skapa en mer ”gullig” spelgrafik istället för den mer stela och rena grafiken från dom tidigare Civilization spelen men jag måste säga att iPhone versionen har fångar mig i fällan trots detta.

Revolution är som sagt väldigt mycket förenklat för iPhone versionen har dom förenklat spelet ytterligare för att få Civilization att passa för skärmytan samt Touch-kontrollen.

Välj en senario du vill spela

Välj en scenario du vill spela

Som tidigare Civilization spel är Civilization Revolution ett tur-baserat strategispel.

Spelet går i sin enkelhet ut på att helt enkelt dominera världen. I spelets början startar du med en så kallad Settler (nybyggare).

Settlers är dom enda i spelet som kan bygga nya städer åt dig. Första målet i spelet är att bygga din första stad. När en stad skall byggas är det viktigt att man kontrollerar vilka resurser som finns inom området man skall anlägga staden.

Väljer "action" för att bygga sin nya stad!

Väljer "action" för att bygga sin nya stad!

Det som är väldigt viktigt när du anlägger din stad är att du har möjlighet att producera och skörda mat, dessa är markerade med en hammare och ett äpple som symbol på kartan innan du väljer att bygga staden vilket gör det enkelt att hitta en bra plats. Efter du byggt din stad får har du möjlighet att gå in ett så kallat ”stadsläge” där du ser vilka resurser du utvinner, vad din stad bygger, hur mycket ekonomi din stad lägger på forskning samt möjlighet att flytta dina arbetare på kartan för att utvinna andra resurser om du så vill.

Här kan du självfallet även ändra din stad att tillverka något annat eller kanske satsa mindre på forskning och istället tjäna mer guld / tur, valet är helt och hållet ditt.

Flyttar runt arbetare i sin stad

Flyttar runt arbetare i sin stad

I dina städer är det väldigt viktigt att låta dina arbetare producera mat så dina invånare inte svälter och gör revolt, du behöver även gå plus i matproduktion för att få din stad att växa så du kan placera ut fler arbetare för att samla olika resurser / producera. I samtliga Civilization spel inklusive Revolution har det funnits en viss typ av byggnader som heter Wonders, detta är speciella byggnader som ger din nation fördelar gentemot dina motspelare som t.ex. bättre kultur i dina städer, snabbare forskning eller varför inte uppgraderade soldater. Det som är så speciellt med dessa byggnader kallade ”Wonders” är att endast en nation per spel kan bygga dom vilket innebär att om du bygger ett visst ”Wonder” som t.ex. ger dig krigsfördelar i form av uppgraderade soldater kan ingen annan nation i spelet bygga samma byggnad.

I Civilization behöver du forska fram nya teknologier/upptäckter!

I Civilization behöver du forska fram nya teknologier/upptäckter!

En av grundpelarna i spelet är att man alltid måste ligga i framkant av sina motståndare för att klara sig från både krig och problem med ekonomin, därmed är det extremt viktigt att satsa ordentligt på forskning.  I spelets början kan man i princip inte bygga något alls, ett fåtal byggnader och någon typ av soldat. För att få bygga fler olika typer av byggnader eller soldater behöver man ta hjälp av forskare och få fram nya teknologier. Att forska kostar pengar så man får hitta en bra balans mellan forskning och att producera guld vilket innebär att du kommer bli tvungen att placera dina arbetare i städerna väl.

Möte av annan nation, krig eller fred?

Möte av annan nation, krig eller fred?

Väldig tidigt i spelets gång kommer du att stöta på andra nationer, detta är en väldigt viktig del i hur spelet Civilization fungerar. När du träffar en ny nation kommer ledaren för nationen att vilja diskutera med dig och du ställs för olika alternativ. Här kan du bland annat byta teknologier med den andra nationen eller varför inte skapa fred eller slå ut hela deras imperium. Valet är ditt helt och håller och det är det som alltid gjort alla Civilization spel så roliga och givande för att inte tala om banbrytande om man tänker på den första versionen av spelet.

Du använder kartvyn för att förflytta dina trupper

Du använder kartvyn för att förflytta dina trupper

Civilization Revolution har dock en funktion som ger dig rådgivare som kan tipsa dig om de olika valen du skall göra.

Dessa tips kommer du åt genom att trycka på ”I must consult with my advisors” vid samtal med motståndare.

Dessa råd du får genom dina rådgivare är baserade på den andra nationens krigsmakt, ekonomi samt forskning och kan vara om du skall gå i krig mot dom eller skapa fred.

Krigar mot en annan nation

Krigar mot en annan nation

Liksom skapandet av världsordningen i det verkliga livet är krigföringen helt och hållet nödvändig i Civilization och noga planerade drag krävs av dig som spelare för att kunna överleva och erövra nya nationer. Att föra krig i spelet är väldigt enkelt. Du har egentligen ingen kontroll över själva striderna utan kan endast beordrar dina soldater att gå till en viss punkt på kartan för sedan attackera ett mål. Striderna är sedan helt automatiska och styrs helt av spelet, eventuella förluster eller vinster beräknas beroende på vad du och din motståndare har för soldater samt hur många du skickar.

På din karta finns möjlighet att zooma ut och in

På din karta finns möjlighet att zooma ut och in

Slutord om Civilization Revolution
Att planera dina drag är kritiskt i spelet, och din placering av städerna kan vara avgörande för ett bra försvar mot fiende nationerna. Som övriga Civilization spel ger även iPhone versionen mycket speltid för pengarna.

Man känner verkligen att utvecklarna skapat mer än bara en simpel halvdålig portning av spelet, iPhone versionen känns som ett helt fullständigt spel och ingen dålig portning och Touch kontrollen fungerar klockrent.

Civilization är verkligen ett spel vi rekommenderar er att införskaffa, spelet gör sig klockrent både för dig som vill sitta hemma i lugn och ro och spela men även för er andra som kanske åker tåg med långa avstånd och behöver koppla av, du kan alltid spara i spelet och avsluta när du vill.

Spelet är inte helt buggfritt!

Spelet är inte helt buggfritt!

Svårighetsgraden för spelet pendlar väldigt mycket beroende på vilken grad du väljer, den lättaste svårighetsgraden är dock extremt enkel så den rekommenderar vi endast för totala nybörjare till Civilization världen. Vi har inte haft några större problem med spelet om man tar i akt hur många timmar vi spelat det, men vissa buggar har framträtt. Spelet har krashade en gång samt samt ett väldigt konstigt och irriterande grafikfel har uppträtt innan spelet slutligen krashade när man skulle spara vilket var väldigt irriterande. Men låt inte detta skrämma er, detta är ett riktigt bra spel. Enda nackdelen med spelet som jag ser det är att det ej stödjer multiplayer vilket är lite synd.

Spelet går att köpa på iTunes för 38:- och är helt klart ett av dom mest prisvärda spelen som finns idag på iTunes AppStore.