by • 3 november, 2008 18:26 • NyheterInga kommentarer195

Crouching Tiger, Hidden Empire? Vi recenserar Jade Empire

Jade Empire är spelet som först kom exklusivt till Xbox, sedan till PC och nu till Mac. Bakom det hela står rollspels visionärerna Bioware, som tidigare gjort Baldur’s Gate och Nevewinter Nights.

Detta är dock inget som syns speciellt tydligt då spelet tar avstånd från deras Dungeon & Dragon-värld och ersätter de medeltida skogarna med Kinesisk mytologi. Även stridssystemet är helt omgjort och det handlar inte längre om att som tidigare pausa spelet och ta god tid på sig att lägga upp en strategi för det kommande slaget. Här är det pang på rödbetan som gäller och man har lagt fokus på närstridsattacker och olika kampsportsstilar.

Även musiken är passar väl in med den asiatiska miljön man vistas i men är inte på något vis i närheten av de imponerande soundtrack som Baldur’s Gate hade. Dialogerna har som du säkert redan misstänkt en stor roll i spelet, och det är därför en viss besvikelse som infinner sig när man upptäcker att dialogen är allmänt ointressant och slarvigt presenterad av de röstskådespelare som gör jobbet.

När du startar spelet får du välja mellan sex stycken alternativa hjältar med sprida egenskaper. Här finns en hjälte för de som vill spela en snabb karaktär men som tål mindre stryk, en för de som vill spela en stark men långsam hjälte osv. De många hjältarna till trots infinner sig aldrig det där stora återspelsvärdet, då deras historier är de närmast identiska med varandra och skillnaderna i spelstilen för små.

En annan del av Kina

För att komprimera en någorlunda komplex historia kommer jag här att sammanfatta den i ett par meningar. Man spelar en student som utbildar sig i olika kampsporter i en undangömda by någonstans i Kina.  En dag blir ens läromästare bortrövad av en ond man som har för avsikt att ta över kungadömet (en skopa klyscha, någon?) Och du sätter efter för att rädda läromästaren och kungadömet. På vägen kommer du att få ta ett par avgörande val som kommer att bidra till ditt sätt att spela och hur du blir sedd utav andra. Det handlar alltså att spela som ond eller god.

Du styr vilken sida du vill slåss på genom de olika dialog alternativen du får och även hur du väljer att lösa de många olika uppdragen. Det mesta i spelet känns igen från andra spel och det känns aldrig så pass uppslukande som t.ex Baldur’s Gate gjorde, men det har man valt att komplettera väl med ett välgjort stridssystem som faktiskt gör striderna roliga och utmanande om än något enformiga efter ett tiotal timmar. Allt eftersom ditt äventyr fortskrider kommer du att ”levla upp” din karaktär och välja i vilka färdigheter du vill lägga dina erfarenhetspoäng, rollspelsstandard 1A alltså. Det negativa med spelet är att man reducerat speltiden, det ligger på ca 15 timmar samt att striderna tenderar att bli repetitiva efter ett tag.

Skillnaderna mot Xbox-versionen

De skillnader som utmärker sig tydligast ifrån Xbox-verisionen är kontrollen och den uppfrächade grafiken. Jade Empire är ett fantastiskt vackert och färgfyllt spel som överträffar det mesta som idag finns till Macen idag.

Även Transgaming är värda en applåd då man som första spelföretag någonsin gjort en ordentlig cider-portning. Spelet flyter på väldigt bra även i högre upplösningar på min iMac och inte en promille av den undersköna grafiken behöver prioriteras bort. Man har däremot valt att komprimera alla filmsekvenser i spelet så de ser ut som en lågupplöst soppa, vilket är helt oförståeligt, detta kan man inte beskylla Transgaming för då Bioware valde att göra detta redan i PC-versionen.

Summan av mumman, ett roligt, välgjort och vackert spel som tenderar att bli repetitivt efter ett tag, men då livslängden på äventyret är såpass kort hinner det aldrig bli något riktigt problem. Men hade du förväntat dig ett nytt Baldur’s Gate kommer du bli besviken. Här står striderna i fokus.

Namn: Jade Empire – Special Edition http://www.gametreeonline.com/Bioware/Jade-Empire/

Releasedatum: Ute nu

Cirkapris: 450 kronor

Betyg: 3/5

Jade Empire är utlånat av: Transgaming

Vårt system

Mac: iMac 20?
Processor: 2.4 GHz
Ram 2GB
Grafikkort: ATI Radeon 2600 (256 MB minne)

Omdöme: Flyter på väl även med högre inställningar

Officella systemkrav

Processor: Intel Core Duo
RAM: 1024MB
Grafikminne: Video: ATI X1600, NVidia 7300 GT, eller X3100 Intel integrated
Mac OS: 10.4
Utrymme: 4.8GB
Media: DVD
Input: Keyboard & Mus