Övrigt

Därför är iPhone så dyr i Sverige

Många bäckar små

När iPhone XS presenterades häromdagen så var det många som blev förvånade över det höga priset i allmänhet. Men i synnerhet undrade många varför iPhone är så dyr i just Sverige?

Den mindre av de två modellerna, den med 5,8 tums skärm kostar från 12795 kronor. Den större, iPhone XS Max, med 6,5 tums skärm går i sin tur på 13995 kronor. Motsvarande priser i USA är 999 dollar respektive 1099 dollar. Eller 9032 kronor respektive 9936 kronor.

Det fanns en tid då vi skämtade om att endast i Apple-världen är en dollar hela 10 kronor. Så här i efterhand fastnar skrattet i halsen. Mellanskillnaden på minsta modellen är alltså hela 2758 kronor.

Det här betalar du för

Så varför så mycket dyrare? Jo vissa delar är enkla att räkna på medan andra är mindre tydliga. I USA visas alla priser utan moms, så kallad “salestax”. Den varierar mellan delstater och ligger mellan 0 och 10% av köpbeloppet. Här i Sverige är det 25% som gäller på de flesta varor inklusive mobiltelefoner. Däremot har vi ingen tullavgift på mobiltelefoner.

Då minskar mellanskillnaden ner till 1500 kronor. Men det är mer än offentliga sektorn som behöver pengar. Copyswede tar ut privatkopieringsavgift på 3,50 per GB. Vilket betyder att 224 kronor går till olika upphovsrättsorganisationer så som STIM och IFPI för att slutligen hamna hos tonsättare, låtskrivare, manusförfattare och andra som äger upphovsrätten.

Mer skatt

Slutligen har vi kemikalieskatten som en del hänvisar till som en stor bov i sammanhanget. Den är dock på 120 kronor per kg plus moms och dessutom borde Apple kunna få avdrag på 50% då iPhone inte ha någon Brom i sig och klorföreningshalten ligger under gränsvärdet. Så det slutar därmed på 13 kr per iPhone XS.

Mellanskillnaden när alla svenska skatter dragits av slutar därmed på 1265,5 kr. I det finns kostnader för valutaförsäkring, ev frakter och annat om gör det dyrare att sälja i Sverige.

Men kanske också en analys om att den svenska marknaden har råd att betala ett högre pris.

Läs vidare

Läs också vår guide till var du köper iPhone XS billigast i Sverige.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!