Övrigt

Därför köper Apple Beats

Efter att dammet lagt sig efter nyheten om Apples uppköp av Beats för närmare 20 miljarder kronor har det framkommit en del intressant information via en rad intervjuer som på sätt och vis indikerar Apples intentioner med uppköpet.

Eddy Cue, Jimmy Iovine och Tim Cook sysselsatte alla tre under gårdagen med att tala med medier om uppköpet, och det blir allt mer klart – om än långt ifrån glasklart – varför Apple överhuvudtaget är intresserade av Beats.

Det är tre saker som Apple anser sig gynnas av i och med uppköpet: Musiktjänsten Beats Music, hårdvaruprodukterna (hörlurar) samt Jimmy Iovine och Dr. Dre. Utan tvekan är det dock Iovine och Beats Music som betonas.

“Första musiktjänsten som fått till det”

Tim Cook var tydlig: Apple kan givetvis, om de vill, utveckla en helt egen prenumerationsbaserad musiktjänst. “Kunde Eddy’s team ha utvecklat en egen prenumerationstjänst?” frågar Cook sig själv i en intervju med Wall Street Journal. “Självklart“, svarar han sig själv och fortsätter: “men man utvecklar inte allting själv. Det är inte en enda sak som lockar oss här – det är människorna. Det är tjänsten.

Som svar på samma fråga berättar Cook för Re/code att Apple kan bygga eller utveckla vad som helst, men att uppköpet av Beats ger ett försprång jämfört med att börja på ny kula. Så fort förvärvet är genomfört kan Apple direkt sätta igång med sina framtidsplaner, menar han.

“Personer som Dre och Iovine växer inte på träd”

Vidare är Beats är enligt Cook den första musikstreamingtjänsten som “fått till det”. Och faktum är att det som Beats Music främst hyllats för sedan tjänsten startade för några månader sedan är den del av tjänsten som består av redaktionell och mänsklig handpåläggning när det gäller rekommendationer, radiokanaler och anpassade spellistor.

Det som Iovine och Dre lyckats åstadkomma i skapandet av Beats Music anser Cook vara fenomenalt – en fenomenal bedrift av två fenomenala personer, berättar han. Cook menar att de två musikerna är unika – “de växer inte på träd“.

Samtidigt skriver Wall Street Journal att musikdelen i uppköpet endast står för en sjättedel av den totala köpeskillingen, runt 500 miljoner dollar. Och då resterande miljarder inte täcks upp av Beats Electronics, bolaget som tillverkar hårdvaran, verkar det onekligen som att Apple väljer att betala dyra pengar för den kompetens som ingår i köpet.

beats-music appar

“Även på kort sikt kan Apple trycka på gasen”

I alla intervjuer gällande Apples uppköp av Beats framstår det som tydligt att det är framtiden man är fokuserad på. Men även på kort sikt menar Cook att förvärvet har sina fördelar och positiva effekter. Både när det gäller Beats’ hårdvarutillverkning och Beats Music ämnar Cook att ta tillvara på Apples globala tillgänglighet genom att “trycka på gasen”.

Dels kan det måttligt imponerande användarantalet av Beats Music få sig en rejäl skjuts, men dels kan Beats’ hörlurar distribueras i betydligt fler länder än de finns tillgängliga i idag.

Apple fortsätter tänka långsiktigt – men hur långsiktigt?

Apple verkar alltså genuint imponerade av Beats Music, Dr. Dre och Jimmy Iovine, och av Tim Cooks delvis vaga förklaringar att döma har Apple stora planer på att ge sig in på marknaden för prenumerationsbaserade musiktjänster – till sist.

Teknikbranschen har i princip bara väntat på den dag när Apple på riktigt ger sig in på marknaden för musikstreaming. iTunes Radio har trots framgångar med 40 miljoner användare (finns endast i tre länder) inte ansetts kunna konkurrera med betydligt mer kompetenta tjänster som Spotify.

Den stora fördelen för Apple nu när de verkligen kommer att börja konkurrera med Spotify på riktigt är att de har ett stort ekonomiskt övertag. Spotify har trots 10 miljoner betalande användare (40 miljoner användare totalt) ännu inte lyckats visa några svarta siffror i sina bokslut. Apple, å sin sida – med sina ofantligt många miljarder på banken och integreringsmöjligheter i iOS-enheter – kan rent krasst utan några omvälvande drag slå undan åtminstone ett ben för Spotify, Rdio, Google Music och liknande tjänster.

Låt oss hoppas på snabba och internationella resultat

Vad som är klart är att Apple fortsätter att satsa på musik, och att Apple fortsätter att satsa långsiktigt. Låt oss nu bara hoppas på att det inte dröjer ett par år tills effekterna och resultatet av uppköpet blir synliga.

Men framförallt, oavsett hur lång tid det dröjer tills Apple låter sina användare börja strömma musik på riktigt; låt oss hoppas att Apples planer att äntra marknaden för streamingbaserad musik är internationell redan från start, och inte begränsad till USA:s gränser.

I en tid när integration av tjänster blir allt mer viktigt har Apple alla möjligheter i världen att bibehålla sitt hårda grepp om musikmarknaden.

[source:http://recode.net/2014/05/28/tim-cook-explains-why-apple-is-buying-beats-qa/ “Re/code”]

[related]Läs också[/related][display-posts tag=”Beats” id=”97114, 86749″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!