Skrivet den 29 september 2018 kl 13:57 av Nyheter8 kommentarer2564

Det mest tragiska med Apple-butiken vid Kungsträdgården
...är alternativet.

En eventuell Apple Store i och vid Kungsträdgården är något som berör Stockholmarna och det har kommit in närmare 1700 svar på det samråd som skickats ut från kommunen.

Nästan alla är negativt inställda. Framförallt handlar det om att det kommer en butik i stället för restaurang. Catarina Holdar på Stockholms stadsbyggnadskontor säger till SVT: ” Det handlar om kärnfunktionen, att man förändrar funktionen från restaurang till butik. Folk vill inte ha en affär där, man tycker väl att en restaurang är mer publik.”

Det här är intressant, för det är inte det som frågan handlar om. Det är inte upp till varken politiker, tjänstemän på kommunen eller stadens invånare vad som finns på platsen där TGI Friday ligger idag. Så länge det inte byggs bostäder, industrier eller alldeles för högt och/eller estetisk som är helt galen så är det upp till den som äger tomträtten vad som byggs – och det är det Apple som gör. Detta då marken är planerade för så kallade kommersiella fastigheter vilket inte gör skillnad på restauranger och butikslokaler.

Vänta, va?

Vän av ordning undrar säkert då varför frågan är ställd från första början och var allt hallabaloo kommer i från.

Jo Apple önskar bygga en betydligt större lokal än vad som är planlagt för kommersiella fastigheter vilket gör att man måste bygga på en bit som idag är planlagd som park. Att det idag är stenbelagt i båda zonerna och ingen ser skillnad spelar ingen roll. En detaljplan är en detaljplan.

Inom den röda fyrkanten får Apple eller den som äger marken göra vad de vill. Men utanför kräver beslut från kommunen.

Därför har Apple lämnat in en önskan om att förändra den delen av parken till att också innefatta kommersiella fastigheter. Och det är det som nu ute på samråd och det som politikerna i stadsbyggnadsnämnden och slutligen kommunfullmäktige skall besluta om.

Därför lär slutresultatet vara sämre än båda alternativet. Om detaljplanen inte ändras kommer Apple med största sannolikhet inte bygga någon butik alls då det inte är troligt att man anser att den lilla ytan som idag accepterar en butik är tillräckligt stor.

Därmed säljs antagligen marken igen. Där är det inte troligt att någon är beredd att betala 130 miljoner kronor för att fortsätta hyra ut den till en resturang.

Foto: A.Currell CC BY-NC 2.0. Montage: Teknikveckan.

Således lär de som firar när Apples förslag skrotas sätta kaffet i vrångstrupen när de i stället  får en butikslokal från en annan  stor kedja med betydligt mindre sinne för att bygga något som passar in i närmiljön.

Läs också ”Stort motstånd från alla håll till en Apple Store i Stockholm”. Diskutera vidare: Gå med i Sveriges största Apple-grupp på Facebook.