by • 20 oktober, 2010 • NyheterComments (6)351

Detta är Mac OS 10.7 ”Lion”

Att Mac OS 10.7 skulle presenteras ikväll var det knappst något tvivel om. Men vad de stora nyheterna skulle vara blev förhöjt i dunkel tills Steve Jobs gick upp på scen. Där förklarade han att man ville ge tillbaka till Macen genom att ta godbitarna från iOS (som i sin tur kommer från Mac OS X) och applicera på Macen.

Det var dock inte så många nyheterna vi fick se, Steve Jobs lovade att betydligt fler skulle visas upp inom de kommande månaderna.

Följande funktioner räknade man upp från iOS.

  • Multitouch
  • App Store
  • Hemskärm
  • Appar i fullskärm
  • Att allt sparas automatiskt
  • Appar startar från samma ställe där de avslutades

App Store

App Store

Av detta fick vi först se App Store. Den kommer dock att fungera även i Mac OS 10.6 och släpps inom 3 månader.

App Store för Mac kommer att fungera precis som på iPhone och iPad och för utvecklare är det vinstdelning med Apple på 30/70 som gäller.

Vi användare får njuta av ett välsorterat bibliotek av program helt rena från internets otrevligheter. Uppdateringar håller affären koll på likaså vilka program som vi redan köpt en gång – om vi skulle behöva ladda ner dem igen.

Apple håller också koll på att programmen uppfyller grav så som ”If your user interface is complex or less than very good it may be rejected.

Läs mer om App Store i vårt separata inlägg.

Launchpad

Launchpad

Detta är Macens nya Hemskärm. Via Launchpad kommer du åt alla program som finns på datorn och i likhet med iOS kan du sortera vilka program du vill ha på respektive hemskärm. Även mappfunktionen från iPhone och iPad kommer med.

I och med Launchpad kommer dockan fungera mer som favoriter. Många gamla Mac-användare kommer säkerligen undra varför vi inte bara kan använda Programmappen.

Svaret på det är att Apple vill att vi inte skall behöva navigera genom findern och alla filer. Program startas via Launchpad, filerna hittar vi inifrån programmen.

Multitouch används för att scrolla mellan hemskärmarna.

Fullskärm

Fullskärm

Precis som på iPad är tanken att vi skall fokusera på ett program i taget. Vill vi sedan byta till ett annat så använder vi multiouch-kontrollen på antingen vår Magic Mouse eller trackpad.

Därför har Mac OS 10.7 stöd från grunden för att program skall kunna köras i fullskärm. Detta sker genom den gröna knappen som tidigare använts till lite vad som helst i Mac OS-sammanhang.

Skillnaden mellan fullskärm i Windows respektive  Mac OS X ligger i att på Macen skall programmen verkligen kunna nyttja det faktum att de kör fullskärm, gränssnittet skall anpassas och inte bara maximeras med mer luft som följd.

Detta passar säkert den vanliga användaren bättre än den som använder Macen i professionell verksamhet.

Mission Control

Mission Control

Exposé, Spaces, Dashboard är gamla funktioner från tidigare version av Mac OS X. Vissa av dem älskar vi, andra använder vi inte alls.

Nu kombineras dessa ihop i ett verktyg som heter Mission Control – även navigering mellan program i fullskärm passar in här.

Personligen kan jag tycka att det här är riktigt bra då funktionerna i Mac OS X började spreta lite väl mycket.

Övrigt

Inget sades om filerna som automatiskt skall sparas och programmen som skall kunna stänga och sedan öppnas på exakt samma ställe. Detta och mycket annat kommer att visas upp inom en snar framtid.

Mac OS X 10.7 ”Lion” släpps någon gång under sommaren.

Läs mer hos Apple.com.