Övrigt

E-postmeddelande från Steve Jobs listar Apples dåvarande framtidsplaner

I den pågående rättegången mellan Samsung och Apple anklagar båda sidor varandra för att olovligen ha gjort intrång på diverse patent. Apple kräver två miljarder dollar för fem specifika pantentintrång, medan Samsung endast vill ha knappt sju miljoner dollar gällande två patent.

Under rättegångens första dagar har en hel del intressanta saker framkommit tack vare att konfidentiella e-postmeddelanden och dokument används som bevismaterial och därmed blir offentliga.

Ett specifikt, och långt, e-postmeddelande från numera avlidne Steve Jobs listar i punktform strategier för Apple och deras produkters framtid.

Apples dåvarande planer för Google, framtida produkter och molnet

Ett av e-postmeddelandena som Jobs skrivit innehåller en skiss i punktform för vad ett stort Apple-möte ska beröra för ämnen. I det långa mailet, som är skrivet och skickat i oktober 2010, listas en rad ämnen som ska tas upp.

Bland annat listas nämns året 2011 som året för “Holy war with Google” men också året för molntjänsternas frammarsch. Apple planerar att knyta an alla deras tjänster och produkter för att “ytterligare låsa in kunderna i Apples ekosystem”.

Steves meddelande - 2011

iPhone och iPad – “lågprismodell baserad på iPod touch”

Under sektionen “iPhone” är det intressant att se att Apple redan då planerade för iPhone 5. I oktober 2010 hade iPhone 4 nyligen lanserats, och Apples planer inkluderade iPhone 4s, iPhone 5 och och att en LTE-version skulle lanseras under mitten av 2012.

Intressant nog hade Apple även planer för att lansera en billigare iPhone-modell, “baserad på iPod touch”, för att kunna fasa ut iPhone 3GS. I efterhand vet vi att det inte riktigt fullföljdes då 3GS-modellen levde kvar ett bra tag.

Detsamma gäller om vi läser under avsnittet för iPad. Knappt ett halvår efter att detta e-postmeddelande skrivits lanserades iPad 2, men redan då diskuterades det kring iPad 3 – den första modellen med retinaskärm. Enligt Jobs meddelande skulle skärmen för iPad 3 demas under deras möte.

Steves meddelande - iPad

iCloud – “förbered för 100 miljoner användare”

Läser vi Apples stödpunkter för molntjänster är det tydligt att iCloud som lanserades ett år senare blev resultatet av vad Apple planerade. En intressant sak här är att Steve Jobs nämner “ersättare för iDisk”, men något sådant har vi ännu inte fått se. I alla fall inte om vi tänker oss en lagringsplats i molnet likt hur iDisk fungerade.

Planen enligt Jobs var att förbereda för att 100 miljoner användare skulle kunna använda iCloud, vilket verkligen visade sig vara i underkant.

 Apple TV – “appar, webbläsare, magic wand?”

Den kanske mest intressanta biten är sektionen om Apple TV, och Apples eventuella planer för deras dåvarande lilla hobbyprojekt. Månaden innan hade Apple lanserat den första generationen av den modell av Apple TV som vi använder idag, men Jobs planer var betydligt mer kapabla än vad enheten i sig var.

I grund och botten ville Jobs att Apple TV skulle fortsätta finnas med i matchen om vardagsrummet, men också att den skulle bli en “måste-ha-tillbehör” för iOS-användare.

Enligt stödpunkterna ville Jobs lägga till mer innehållsleverantörer, som HBO, CBS, Viacom och och NBC, vilket idag är verklighet. Efterföljande punkter är mer otydliga, med frågetecken efter dem.

TV-abonnemang är en sådan punkt, lika så den stora öppna frågan “hur går vi vidare?”. Sista punkten är antagligen mest intressant, även om den följs av ett lika osäkert frågetecken:

Steves meddelande – Apple TV

“Magic Wand”  är faktiskt en produkt som Apple redan har patent på. En Wii-liknande fjärrkontroll som med hjälp av accelerometrar och andra sensorer ska kunna styra och manipulera media på en skärm. Om Apple gått vidare utvecklingen av detta tillbehör eller inte är givetvis högst oklart.

053908-magicwand_500

Att Apple redan vid den tiden åtminstone diskuterade möjligheten för appar och en App Store för Apple TV ger lite hopp om att det inte är en dröm så hopplös det i nuläget känns som.

Du kan läsa Steve Jobs’ mail i sin helhet här nedan eller i PDF-format.

Apple outline

[source: https://s3.amazonaws.com/uploads.hipchat.com/9858/564763/EbGR9kXSYfwJJ2X/DX489%20Rev%2003-07-14.pdf “Rättegångsdokument”, http://www.theverge.com/2014/4/4/5583398/steve-jobs-email-about-apple-tv-hints-at-subscriptions-apps-and-a “The Verge”, http://www.macrumors.com/2009/12/31/apple-magic-wand-remote-system-patent-for-apple-tv-resurfaces/ “Macrumors”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!