Skrivet den 18 september 2018 kl 11:46 av Nyheter2 kommentarer2635

En första titt på Waze till CarPlay
Undvik bilköer

Det har inte hänt speciellt mycket med Apples satsning att ta över mjukvaran i bilar sedan lanseringen av CarPlay men nu när iOS 12 är lanserat börjar det röra på sig ordentligt.

Nytt med iOS 12 och CarPlay är att Apple öppnar upp portarna till fler tredjepartsutvecklare som nu kommer kunna släppa sina kartappar, musikappar och mycket mer. Vi har nu tagit en titt på betan till den Google-ägda navigationsappen Waze för att se om det är något att ha – men först går vi igenom vad Waze faktiskt är.

Waze är en navigationstjänst som är lite annorlunda om man jämför med vanliga navigationstjänster så som Apple Maps eller Google Maps. I Waze är det användarna som rapporterar om det är köer, skett en olycka, är en poliskontroll, vart det finns hastighetskameror och användarna kan även modifiera kartorna om det är vägarbeten eller annat. När man rapporterar olika händelser så får man även poäng som gör att ens egna ”avatar” levlar upp.

Apple vill i sedvanlig ordning att användarna ska känna igen sig i gränssnittet oavsett om det är Apples egna appar eller om dom kommer från en tredjepartsutvecklare, så riktlinjerna är hårda och utvecklare har inte jättemycket utrymme för hur dom vill utforma och designa appen. Med det sagt så känner man igen sig direkt i gränssnittet från Apple Maps till CarPlay och Waze är väldigt enkelt att komma igång med.

Även notiser fungerar utmärkt så om du har Spotify öppet så får du en notis från Waze när det är dags att svänga eller vad det nu kan vara Waze vill dig. Skulle man vilja använda Siri för att navigera till närmaste Apple Store så blir man snabbt besviken då Apple Maps öppnas istället för Waze och det går inte att ändra vilket program Siri ska öppna.

En annan rolig funktion är att om telefonen som är ihopkopplad med CarPlay har skärmen igång så visas under färden ”turn by turn” så man  får en överblick över alla kommande svängar man kommer göra under färden.

Avslutningsvis så fungerar Waze till CarPlay väldigt bra och att få ett uppdaterat trafikläge är något som många har saknat med Apple Maps så vi kan tänka oss att många kommer gå över till Waze. Det finns fortfarande en del kvar för Waze att slipa till i appen som konstiga översättningar men med tanke på att detta är en första beta så fungerar det väldigt bra.

2 kommmentarer på En första titt på Waze till CarPlay

  1. Marcus skriver:

    Sedär, kul att få se det in action! Ska bli väldigt intressant att se hur det ser ut på skärmen i V90:n. Waze är nog den appen jag saknat mest.

  2. Esse skriver:

    CarPlay gör sig verkligen överlägset bäst i Volvo.