Övrigt

EU-parlamentet röstade för massiv inskränkning av internet

Mörk dag för internet

Idag röstade EU-parlamentet om ny upphovsrättslagstiftning och framförallt om de kontroversiella artikel 11 och 13. Som handlar om “länkskatt” respektive “innehållsfilter”.

Båda förslagen gick igenom och om ingenting förändras i den kommande politiska processen betyder det att nättjänster kan tvingas applicera automatiska filter på allt som laddas upp. Vidare kan det komma och kosta att länka till tidningsartiklar  och annat innehåll. Tanken är att framförallt Facebook, Google med flera sociala medier-jättar skall betala licensavgifter till Europas tidningar för länkar som användarna lägger upp.

Hela omröstningen har dock varit oerhört komplicerad och det har funnits hundratals tillägg.

Men andra tokigheter som gått igenom idag är möjligheten att förbjuda privatpersoner att filma på sportarenor och liknande tillställningar.

Efter omröstningen utbröt applåder medan de som begärde ordet och pratade om en mörk dag för internet blev utbuade.

Nästa steg innan förslagen blir verklighet är att parlamentet skall förhandla med ministerrådet, det vill säga de olika länders ministrar.

Bästa stället att följa vad som händer är Emanuel Karlstens Twitter-flöde.

De svenska politiker som röstade ja till förslaget i sin helhet (efter att man röstat emot artikel 11 och 13 med flera) var de Socialdemokratiska parlamentarikerna samt Soraya Post från Feministiskt initiativ. Post förklarar sin ståndpunkt i en bloggpost medan Socialdemokraternas svar hittar du här.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!