Skrivet den 7 augusti 2018 kl 11:39 av Nyheter4 kommentarer225

EU vill reglera våra mobilladdare igen

Europeiska Unionen uppskattar inte att det är olika laddare för olika mobiler (Läs iPhone kontra Android) och vill nu åter igen kolla på att sammanföra dem.

Detta sker i en tid då det aldrig varit så enhetligt och vi närmare oss en standard som vi faktiskt kan leva med ett bra tag framöver. Förra gången de försökte göra det handlade det om att standardisera ner till Micro-USB.

Apple löste det ett tag genom att fixa fram en adapter men då det bara var en frivillig och temporär överenskommelse så rann det ut i sanden. Och tur var väl det. Att bli strandad men den fruktansvärt Micro-USB-kontakten hade för evigt varit ett tvättäkta exempel på där ingen kan tycka att det var bra att politiken la sig i marknaden.

Det är trots allt konkurrensen mellan Apple och övriga som gjort att vi fått den så fantastiska USB-C-standarden som gör att vi nu kan använda i princip samma kablage och laddare till allt vi behöver göra.

Exakt hur EU kommer gå vidare med det hela är oklart men något lär i alla fall hända.

Via: Reuters.

4 kommmentarer på EU vill reglera våra mobilladdare igen

 1. Pete skriver:

  Synd bara att USB-C är så fysiskt flimsig och känns skör. Lightning känns så mycket mer robust, och har ett bra ”klick”. Mycker mer ”Apple-känsla” :)

 2. AndreasLarsson skriver:

  Hur dålig man än tycker att micro-USB är så är det 100 gånger bättre än hur det var innan när det fanns mängder av olika kontakter. EU ska inte bestämma hur standarden ska se ut men de ska kunna ställa ett krav på marknaden att en standard ska tas fram.

 3. Esse skriver:

  Lightningkontakten borde används för USB-C – det hade Apple tjänat på.

 4. Esse skriver:

  Men vi är ju nästan där – USB C är överallt nu. Jag laddar min dator, Nintendo, ena mobilen med samma kablar högt. Samma kabel går ut och in i PowerBanken som jag sedan kan sätta in mellan vägguttaget och datorn etc.

  Det är enda är Lightning för Apple-enheterna. Kruxet där är väl att USB-C nog är lite för tjock för iPhone.