Övrigt

Få kontroll över funktionstangenterna i OS X

KB_0027_Swedish

En skillnad mellan PC- och Mac-världen är hur funktionstangenterna fungerar som standard. På PC-sidan är funktionstangenterna orörda som standard; “F1” är alltid F1 i både operativsystemet och alla program. Vissa PC-datorer har lagt till speciella funktioner på dessa knappar, och de kräver att du först håller nere Fn-knappen.

I OS X råder det omvända; Apple-specifika funktioner för operativsystemet, så som Mission Control, volym, ljusstyrka och musikkontroll, är förvalda som standard. Om du då i ett program behöver använda “F1” (istället för att sänka ljusstyrkan på skärmen) får du lov att först hålla nere Fn-knappen (till vänster om CTRL).

Om du har program eller spel på din Mac som använder sig av dessa funktionstangenter (kanske främst spel, då Mac-applikationer tenderar att vara mer optimerade för OS X förvalda inställningar) känns det kanske lite omständligt att alltid först behöva hålla nere Fn-knappen för att kunna använda de tangenterna.

Palua växlar automatiskt läge åt dig

Ett sätt att helt och hållet växla läge för F-knapparna är i systeminställningarna, men ett smidigare sätt är med appen Palua, ett litet program som bor i menyraden och som enkelt låter dig välja olika lägen för funktionstangenterna beroende på program. Bytet mellan Apples standarduppsättning och den mer PC-vänliga uppsättningen för funktionstangenterna sker helt automatiskt i bakgrunden, och styrs av vilket program du har i förgrunden.

Palua

Med ett systemövergripande kortkommando kan du också snabbt växla läge, vilket Palua sedan kommer ihåg för just den applikationen, och byter sedan automatiskt åt dig i fortsättningen. Varje gång uppsättningen för knapparna ändras visar Palua en liten notis (stöder även Growl). Funktionen för automatiska byten kan givetvis stängas av ifall du känner att du hellre själv vill växla manuellt.

Palua är utvecklad av Molowa, och du kan läsa mer om Palua och se ett flertal demonstrationsklipp på Molowas webbsida.

Palua kostar 7 kr och finns att köpa i Mac App Store

Palua - Molowa

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!