Övrigt

Face ID – 10 månader senare

iPhone X var i mina ögon den telefon som imponerade mest på mig sedan Apple släppte sin första iPhone. Designen var omgjord, den var fullproppad med ny häftig teknik och något som har gjort iPhone ikonisk genom åren var borta – hemknappen.

Hemknappen som inte ens var en fysisk knapp i iPhone 7 och 7 Plus valde Apple att ta bort, och likaså den inbyggda fingeravtrycksläsaren som satt bakom knappen. Anledningen till att Touch ID fick läggas på hyllan var för att Apple visade upp sina nya teknik som till viss del förändrade designen på nästan varenda mobiltelefon – något som i folkmun skulle få det rätt osexiga namnet “flärp”.

Flärpen består av en rad olika sensorer som läser av användarens ansikte med hjälp av Apples True Depth-kamera. Användarens ansikte mappas upp med hjälp av en “Dot projector” som projicerar 30 000 osynliga prickar och läser av ansiktet på detaljnivå.

https://www.youtube.com/watch?v=g4m6StzUcOw

När själva mappningen av ansiktet är klart så används en infraröd kamera för att läsa av mappningen och informationen skickas sedan till A11-processorn. Informationen sitter säkert på en säkerhetsenklav och lämnar aldrig telefonens insida och kan inte rent tekniskt skickas upp till några servrar.

När informationen är inne i processorn så jämförs den mot ditt tidigare inskannade ansikte som man ställer in när man aktiverar Face ID, matchas resultaten så låses mobilen upp och allt detta sker på under två sekunder. Apple har ju självklart även tänkt på att man ska kunna låsa upp telefonen i ett kolsvart rum så för att lyckas med detta har man en “Flood Illuminator” som möjliggör att ansiktet går att läsas av i ett kolsvart rum.

Flärpen – mer än bara design

Nu när vi har gått igenom hur det fungerar rent tekniskt, hur fungerar det då i praktiken och är det bättre än Touch ID?

Det jag har noterat tydligast är att det känns som att man helt saknar lösenord på sin iPhone och anledningen till det är att så fort man tar upp telefonen och sveper uppåt låser telefonen upp sig. Går jag in på en sida och ska logga in känner Face ID av detta och fyller automatiskt i lösenordet – så man kommer inte längre i kontakt med lösenord på samma sätt som tidigare.

En funktion som är väldigt bra är att om man har ett gäng notiser på hemskärmen så går dessa inte att läsas av någon annan än ägaren av telefonen. Så fort ägaren tittar på telefonen går notiserna från dolda till att vara läsbara, en väldigt bra funktion som håller nyfikna vänner borta. Ett ständigt återkommande problem med Touch ID är att blöta eller smutsiga fingrar inte uppskattas av fingeravtrycksläsaren. Detta problem är helt bortblåst tack vare Face ID.

Hittills låter ju allt väldigt bra men det finns några nackdelar också med Face ID och det absolut vanligaste problemet är att den inte lyckas läsa av ansiktet. Saker som kan göra att det inte blir en korrekt avläsning är om man försöker låsa upp i direkt solljus, inte har rätt vinkel och avstånd mellan ditt ansikte och mobilen samt att vissa polariserande solglasögon inte fungerar med Face ID.

Trots den sista punkten ovan så skulle jag välja Face ID över Touch ID alla dagar i veckan och jag är helt övertygad om att Apple aldrig kommer låta Touch ID göra comeback i nyare modeller.

Apple kommer hålla låda nu i september och visar då upp deras kommande telefoner och det ska bli väldigt intressant att se vilka förbättringar dom har gjort med Face ID under året som har gått.

Bild: iPhonehacks

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!