by • 3 november, 2014 09:05 • Nyheter1 kommentar681

FBI lobbar i kongressen för tvång av bakdörrar i mobila prylar

Den amerikanska säkerhetsmyndigeten FBI:s anti-krypteringskampanj fortsätter. Senast argumenterade FBI-chefen James Comey mot Apple och Googles nyligen införda krypteringsmetoder som i teorin gör det omöjligt för andra att komma åt information i smartphones och andra mobila prylar.

Nu lobbar FBI i kongressen för en lagändring för att tvinga produkttillverkare att implementera bakdörrar i sin mjukvara.

En lag från 1994 i USA (The Communications Assistance for Law Enforcement Act, CALEA) tvingar alla telefonoperatörer att tillhandahålla system för avlyssning av telefonsamtal. Då lagen stiftades långt innan den mobila revolution som vi idag är en del av tas inte dessa nyare kommunikationsformer upp i lagtexten.

”En ‘framdörr’, inte en bakdörr”

Varken Apple eller Google, även om de så skulle vilja, kan hjälpa myndigheter att komma åt information i en iOS 8- eller Android 4.0-enhet som är låst med en personlig lösenkod. Därför lobbar FBI nu i den amerikanska kongressen för omforma CALEA så att produkttillverkare tvingas implementera bakdörrar i sina operativsystem i syfte för att förenkla brottsbekämpning.

Enligt Comey är de dock ingen bakdörr man eftersöker, snarare en ”framdörr”. Han menar att tydlighet och transparans är en del av förslaget, men kritiker ser det bara som semantik. Skillnaden mellan en bakdörr, okänd för allmänheten, och en så kallad ”framdörr” menar man är obetydlig; resultatet är detsamma.

Får tvinga fram upplåsning via fingeravtryck – men inte lösenkod

Samtidigt kommer uppgifter från en domstol i delstaten Virginia som gör situationen lite mer diffus. En domare i ett brottsmål där den misstänkte sägs ha strypt ihjäl sin partner har kommit fram till att det amerikanska femte tillägget (fifth amendment, som juridiskt hindrar rättsväsendet från att tvinga någon vittna mot sig själv) inte gäller när det kommer till fingeravtryck för att låsa upp smartphones.

Åklagaren i fallet vill komma åt den misstänktes filmklipp i sin telefon, då man tror att han har spelat in delar av brottsdådet. Domaren menar att ett fingeravtryck, likt DNA-insamling, ej kan förhindras med hjälp av åberopandet av det femte tillägget. Rättsväsendet kan därför med tvång kräva ett fingeravtryck och därmed också låsa upp en av de nya smartphone-modellerna. Däremot kan inte ett lösenord eller lösenkod som är memorerat krävas av en misstänkt.

Det gör att en smartphone utan aktiv fingeravtrycksläsare i just detta hänseende blir säkrare ur ett integritetsperspektiv. I Apple och iPhones fall faller dessutom iOS tillbaka på lösenkoden om enheten inte låsts upp de senaste 48 timmarna eller startats om.

[via:http://www.theverge.com/2014/10/22/7039289/fbi-congress-apple-backdoors ”The Verge”, http://www.macrumors.com/2014/10/31/fingerprints-not-protected-by-fifth-amendment/ ”Macrumors”]
[source:http://thehill.com/policy/cybersecurity/221147-crypto-wars-return-to-congress ”The Hill”, http://hamptonroads.com/2014/10/police-can-require-cellphone-fingerprint-not-pass-code?wpisrc=nl-swbd&wpmm=1# ”Hamton Roads”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”FBI” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]