Skrivet den 18 september 2014 kl 07:21 av Nyheter, Recensioner6 kommentarer2839

Fleksy – ett tangentbordet värt att testa i iOS 8

I iOS 8 kan du byta ut tangentbordet till ett nytt som utvecklats av tredjepart. Apple själva har visserligen vidareutvecklat sitt tangentbord med något de kallar för QuickType – en serie ordalternativ som dyker upp allteftersom du skriver. Att diktering nu också fungerar på svenska är ett stort plus.

Men då QuickType ännu inte har stöd för svenska, och då ett flertal andra utvecklare av tangentbord numera har tillgång till App Store, är det absolut värt att kika lite på alternativen.

Att byta tangentbord

Att byta till ett tredjepartstangentbord är inte svårare än att ladda ned det från App Store och aktivera det i inställningarna (Inställningar->Allmänt->Tangentbord). För att sedan byta till det nya tangentbordet trycker du på den lilla glob-ikonen till vänster om tangentbordet.

Det som utmärker ett antal tangetbords-appar är dock att de vill ha något som kallas för ”full åtkomst”, vilket du som användare måste aktivera på samma inställningssida i Inställningar-appen. Vissa tangentbord kräver denna tillgång för att kunna erbjuda diverse extrafunktioner, men det är viktigt att du känner till riskerna med det.

Riskerna med  ”full åtkomst”

Att ge ett tangentbord full åtkomst innebär att utvecklaren rent teoretiskt skulle kunna registrera allt du gör med deras tangentbord, inklusive alla dina tangenttryckningar. I teorin skulle en ondsint utvecklare på så sätt kunna läsa av allt du skriver med din iOS-enhetet, och på så sätt luska reda på dina kontolösenord och annan känslig data.

Men de seriösa aktörerna lovar givetvis att inte göra det, vilket i sig inte är en garanti. Det här är en avvägning du själv får göra efter sunt förnuft, men det är viktigt att du känner till riskerna. Framförallt om du testar att installera små och mindre kända tangentbord.

Screenshot-09-18-2014-11-55-08  Screenshot-09-18-2014-11-55-11

Swype, SwiftKey och Fleksy

Vi har sedan tidigare en gedigen genomgång av Swype och SwiftKey, men av någon outgrundlig anledning har iOS-versionen av dessa tangentbord inte svenskt språkstöd, vilket motsvarande versioner för Android har. Men enligt de båda utvecklarna kommer fler språk att släppas även för iOS i framtiden, vilket vi hoppas inte är om en allt för avlägsen framtid.

Ett tangentbord som däremot har stöd för svenska är Fleksy, som dessutom fungerar på både iPhone och iPad.

[line]

Fleksy

Med stöd för över 40 olika språk, däribland svenska, kan Fleksy vara det mest internationella tangentbordet just nu. Den stora fördelen som lyfts fram av utvecklarna är att du med Fleksy kort och gott kan skriva snabbare, både på iPhone och iPad.

Fleksy flexar lite extra när det gäller att inte behöva träffa tangenterna så noga – mjukvaran förstår ändå vad du vill skriva och korrigerar orden i realtid. Som princip gör Apples tangentbord samma sak, men det fungerar efter en kort tids testande betydligt bättre med Fleksy.

Fleksy tangentbord iOS 8

Tangenter ersätts av svepningar

Ett flertal tangenter saknas på Fleksys tangentbord som för övrigt kan ställas in i tre olika storlekar. Tanken är att du med gester ska kunna radera skriva punktuationer. För att skriva en punkt behöver du bara svepa två gånger till höger. För att ändra punkten till kommatecken sveper nedåt en gång också.

Denna gestbaserade inmatning känns oerhört märklig till en början, men när du fått in ”tänket” kan det bli väldigt effektivt. Om ett felstavat ord korrigeras till ett ord du inte önskar är det bara svepa ett par gånger och bläddra till nästkommande förslag.

Fleksy tar ett tag att lära sig, räkna med att inte kunna skriva lika snabbt och smidigt som med iOS-tangentbordet de första dagarna.

Fleksy olika storlek tangentbordet

Minska storleken på tangentbordet

Du kan också minska hela tangentbordet så att det tar upp mindre yta på skärmen. Det finns tre olika storlekar och för varje storlek kan du också välja att plocka bort den nedersta raden (mellanslag är ändå bara en svepning bort). Det gör att det totalt finns sex olika lägen, vilket bör passa de flesta. Utöver det finns det en rad olika färgteman att välja på och räcker inte de finns fler att köpa till.

Emojis är bara ett knapptryck bort och gömmer sig under ett långt tryck på Enter-tangenten.

Gott om inställningar

I inställningarna för tangentbordet kan du välja om radera-gesten ska ta bort hela ord eller ett tecken i taget, om ord automatiskt ska rättas samt om du vill ha klick- och svepljud eller inte. Det finns också möjlighet att få röstbekräftelser på allt du skriver; den inbyggda röstsyntesen i iOS läser då upp allt som skrivs i takt med att komponerar din text.

Buggigt i nuvarande utförande

Fleksy lider för tillfället av ett par påtagliga buggar. För det första tappar appen bort vilka extra språkstöd du laddat ned och aktiverat, vilket kräver att du gör det gång på gång. Vidare lider också av en bugg som emellanåt gör att tangentbordet inte överhuvudtaget visas, trots att du markerat ett fält där du kan skriva.

Dessa buggar är förhoppningsvis barnsjukdomar som snabbt åtgärdas i en kommande uppdatering.

Ladda ned: Fleksy på App Store – 7 kronor

[line]

Fler tangentbord finnes

Utöver dessa tre finns en uppsjö av andra mer eller mindre användbara tangentbord. En del ser riktigt lovande ut men har ännu inte stöd för svenska, medan några andra ser relativt märkliga ut. En sökning på ‘Keyboard‘ i App Store visar ett resultat innehållandes de flesta. så får du upp de flesta.

Två tangentbord som är värda att nämna, även om de i skrivande stund inte finns tillgängliga än, är Kaomoji och PopKey.

Kaomoji – back to basics

Kaomoji är som du antagligen ser ett japansk ord besläktat med emoji. Likt emoji-ikoner låter Kaomoji dig att komponera och skicka illustrationer. Men till skillnad från en emoji är kaomoji-ikoner helt monokroma och uppbyggda av ASCII-standarden för teckenkodning. Om du inte hittar någon illustration som passar kommer du att kunna rita egna för hand som sedan översätts till ASCII-systemet.

Läs mer om Kaomoji på utvecklarens webbsida.

Kaomoji iOS 8

PopKey – när en GIF säger allt

Att GIF-animationer de senaste åren har fått sig ett rejält uppsving är det nog ingen som har missat. Varför då inte ha ett tangentbord dedicerat för just sådana bilder?

Med PopKey kan du bläddra kategoriskt efter GIF:ar och skicka dem snabbt och smidigt. PopKey förväntas lanseras inom några dagar.