Övrigt

Första intrycken av iPad Air

I fredags startade försäljningen av iPad Air och redan under dagen tog den slut på flera håll. Förmodligen hålls dock intresset tillbaka en del då många i stället väntar på iPad mini med Retina-skärm som släpps senare i november.

Första intrycket är att om man bortser från priset tycker jag personligen inte längre att det finns någon anledning att välja något annat än iPad Air.

När iPad mini kom hade det ett antal fördelar gentemot iPad med Retina-skärm. Den var betydlig lättare, hade en rundare form på kanterna som var skönare att hålla i och den var smalare så vi kunde använda tummarna för att skriva i stående läge.

Alla dessa fördelar har nu iPad Air suddat ut. Man kan skriva med tummarna och nog lätt att hålla med en hand ett längre tag för att skriva exempelvis ett iMessage med andra handen. Att hålla den med båda händerna och skriva med tummarna fungerar dock bäst.

Inga vassa kanter som skär in i handflatan när man håller den som iPad 3 och 4 och tjockare kanter än iPad mini så tummarna kommer inte in på skärmen och kan hållas stadigare.

Min iPad Air kom 96% laddad, bara att köra igång. Hela eftermiddagen och kvällen gick och fortfarande inte under 50%. Det är är att bry sig om användarens första intryck. Från köp tills att detta var skrivet på iPad:en har laddaren inte ens blivit uppackad.

20131103-150151.jpg

Jag har haft alla modeller av iPad sedan den lanserades 2010 och min favorit var iPad 2 som var både lättare och att hålla i och lättare rent viktmässigt än orginalmodellen. När nya iPad sedan dök upp med sin Retina-skärm var visserligen skärmen en enorm förbättring men den blev också märkbart tjockare och tyngre. Mellanmodellen iPad med Retina-skärm som i princip bara fick Lightning-kontakten förde inte med sig någa förbättringar på det området.

När så iPad mini dök upp förra året la jag vantarna på den också och tänkte att nu är alla problem lösta. Jag kunde leva med att skärmen hade sämre upplösning då formen och vikten var vida överlägsen den större modellen men efter några veckor och månaders användning blev det ändå den större och tyngre modellen jag oftast valde när jag satte mig i soffan på kvällen. Den större skärmen är helt enkelt bättre när vi läser nyheter i Reeder och surfar med Safari samt än bättre när vi redigerar bilder med Photoshop Touch/iPhoto eller filmer med iMovie.

En annan fördel den större modellen ger är att det virtuella tangentbordet i liggande läge är större så fingrarna slipper krocka med varandra när vi skriver och de externa tangentbords-skal som finns ger i det närmaste fullstora tangenter.

En iPad Air är idag ett fullgott alternativ till en vanlig dator för de allra flesta och personligen använder jag allt mer sällan min MacBook Air här hemma. Mitt jobb kräver fortfarande en “riktig” dator med filsystem och specialla programvaror men hemma kan jag hålla det mer minimalt utan att kompromissa.

Tack vare App Store finns det dessutom så mycket fler appar att välja på att de flesta sysslor en Mac gör idag går snabbare på en iPad och tack vare A7-processorn är det inte längre något som känns långsamt.

En längre recension kommer senare här på Array.se

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!