by • 14 september, 2010 12:43 • Nyheter6 kommentarer507

Game Center räcker inte riktigt till

Game Center

Game Center Game Center - Mina bästaste vänner Game Center - Mina spel Game Center-spel Game Center - vänners spel Game Center - resultattavlor

Game Center var en av de stora nyheterna i iOS 4 men kom först i och med uppdateringen till 4.1 som släpptes för några dagar sedan.

Vi har nu hunnit testa det en tid och kan konstatera att tjänsten behöver utvecklas för att den skall bli användbar på riktigt

Hitta vänner

För att Game Center skall ha någon mening måste du hitta dina vänner. Du kan söka på deras användarnamn och epost. Tyvärr finns det ingen Facebook-integration för att smidigt lokalisera personer den vägen.

Om din väns epostadress inte är reggad får personen i fråga ett mail om att du tycker att han eller hon skall ansluta sig. Är vedebörande redan registrerad får denna ett meddelande via notification om att du vill bli bästis.

Här uppstår första problemet: Det finns inga övriga möjligheter att identifiera en person på Game Center mer än dess användarnamn och därför är det svårt att veta vem det är som vi lagt till. Personligen misstänker jag skarpt att minst två spambottar försökt lägga till mig varav en har lyckats.

Visserligen går det att skriva ett meddelande i och med att man bjuder in någon men det saknas någon form av profilsida med mer matnyttig info. Idag går det bar att se smeknamn, senast spelad samt en statusuppdatering.

Jämför dig med vänner

När ni väl börjat hänga kan du jämföra dig med dina vänner på två olika sätt. Först är de klassiska achievements som finns i var och varannan tjänst nu för tiden. Den svenska översättningen är Prestationer och dessa får du genom att uppfylla vissa mål inne i spelen.

Det andra sättet att tävla är topplistor som du når genom att välja ett spel som både du och dina kamrater har därefter Resultattavlor. Där kan du jämföra dig med dina vänner samt alla andra spelare. Vad det egentligen är som man jämför med bestämmer spelutvecklarna, i Flight Control är det antal landade plan på respektive flygfält medan det handlar om snabbast runt på banan i till exempel Real Racing.

Spela med dina vänner

För mig är det inte så intressant hur många prestationer jag fixat eller hur högt upp jag är på resultatlistorna, tävla gör jag i andra betydligt mindre alldagliga spel så som Star Craft II på Macen. Det viktiga för mig är att lätt kunna hitta en kompis att spela mot.

Tanken med Game Center är att man antingen direkt från spelet kan bjuda in en vän eller hitta någon okänd att spela mot. Men än så länge är det inte helt uppenbart hur man gör detta. Spelen måste först och främst stödja flerspel genom just Game Center och det är det få, om någon, som gör idag.

Real Racing står till exempel listat som Game Center-kompatibel men det handlar om resultat och prestationer, flerspelsdelen tar den hand om själv. Andra spel använder OpenFeint.

Sammanfattning

Game Center är en bra början även om man kan undra varför de inte bara köpte upp till exempel Open Feint. Det som behövs är att de jobbar på det sociala samt att få spelutvecklarna att nyttja plattformen för matcha ihop spelare mot varandra.

  • Andra som håller med: Spelbloggen.se.