Övrigt

Googles AI tar över kylningssystem i datacenter

Google har börjat med att hitta nya applikationsområden för sin artificiella intelligens som är byggd av dotterbolaget Deepmind. För ungefär 2 år sedan i 2016 så utvecklade deras dotterbolag artificiell intelligens som testades mot den regerande världsmästaren i det kinesiska brädspelet Go.

Matchen slutade med 4-1 i vinst för Deepminds AI mot världsmästaren i en match som människor tidigare trodde skulle vara omöjlig att vinna på grund av alla möjliga drag och kombinationer inom spelet. Kort efter detta började Deepmind kolla på hur de kunde applicera tekniken på andra områden och fokuserade då på att optimera kylningen i ett datacenter.

För att lyckas optimera kylningen så använde sig företaget av olika typer av sensorer för att samla in olika typer av data som temperatur, elförbrukning och belastning på olika maskiner. Resultatet slutade med att elförbrukningen i datacentret till en början minskade med 12 procent men när man hade kommit 9 månader in i projektet så hade man lyckats minska elförbrukningen med hela 30 procent.

Lösningen funkade såpass bra att man nu använder samma teknik i flera av sina datahallar och har tagit sikte på nya områden såsom elproduktion, vattenförsörjning och tillverkningsindustrin.

Källa: NyTeknik

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!