Övrigt

Googles egentillverkade bil har varken ratt eller pedaler

Som av en händelse efter dagens artikel om framgångarna med Google självstyrande system för bilar meddelar sökjätten idag att de nu tillverkat ett helt eget fordon. Även denna är självstyrande, men till skillnad från de Toyota- och Lexus-bilar som utrustats med Google-teknik är denna bil tänkt att vara helt och hållet autonom – utan varken ratt eller pedaler.

Projektet kommer från den separata avdelningen Google X som leds av Sergey Brin. Detta ingenjörsteam har stora friheter när det gäller teknisk utveckling av avancerade och nästan långsökta projekt som oftast är hemliga – bland annat ligger de bakom Google Glass som nu är en kommersiell produkt.

Sergey Brin avslöjade projektet under den pågående teknikkonferensen som Re/Code arrangerar, där han förklarar att den bil som nu finns är i ett tidigt prototypstadie. Men inom kort ska 100 nya prototyper produceras för att testas under sommaren, och just dessa modeller kommer dock få manuell styrning för att tillgodose säkerheten för testchaufförerna.

Se intervjun med Sergey Brin:

Googles nya bil ser på många sätt ut som en lite större variant av en mopedbil och är främst tänkt för stadskörning med säten endast för två personer. Bilen har en elmotor och en maxhastighet på bara 40 km/h.

Bilen utvecklad från grunden för att köra helt autonomt, med inbyggda sensorer och datorer som på sikt ska sköta allt som har med körningen att göra. Utöver tekniken för låta bilen köra sig själv är den byggd med delar som finns tillgängliga kommersiellt.

Det mest uppseendeväckande är just att både ratt och pedaler saknas vilket alltså kräver ett fulländad trygghet i att systemet måste klara av att hantera alla situationer som kan uppstå i trafiken.

https://www.youtube.com/watch?v=CqSDWoAhvLU

[source:http://googleblog.blogspot.se/2014/05/just-press-go-designing-self-driving.html “Google”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”självstyrande-bil” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!