Skrivet den 2 januari 2009 kl 17:14 av Nyheter2 kommentarer586

Grundläggande programtips för din nya Mac

Firefox-skärmdump

Har du fått en Mac i julklapp? Kanske är det din första? Kanske har grannarna ännu inte sett ljuset och kan inte hjälpa dig? Lugnt, vi berättar här om de program och tillägg som inte följer med från början, men som du bara måste ha.

Filmer

Perian 

Perian gör att de videoprogram som följer med Mac OS X , iMovie, Quicktime Player och Överblick (när du markerat en fil och trycker på mellanslag) kan importera eller spela de flesta film- och ljudformat. Det är alltså inget eget program i sig utan för att spela upp dina filmer använder du som vanligt förinstallerade Quicktime Player.

Ladda ner via Perian.org

Flip4Mac 

Om du vill spela upp filmer eller ljud i Windows Media-format är det Flip4Mac du behöver. Med Flip4Mac kan du se webbtv och lyssna på webbradio hos till exempel sr.se och svt.se. 

Ladda ner via Microsoft.com

VLC 

När ingenting annat fungerar är det VLC som kommer till din räddning. Programmet är inte lika snyggt eller enkelt som Quicktime Player men desto mer användbart. Ett exempel är att du kan lägga in undertexter i filmerna om du skulle sakna det. 

Ladda ner via Videolan.org/vlc

Fildelning

Behöver du ansluta till en ftp-server för att till exempel lägga upp din webbsida finns det möjlighet att göra detta både direkt via Mac OS X och med hjälp av tredjepartsprogram. 

Mac OS X

Klicka på Finder-ikonen (Har du inte flyttat dockan till sidorna är det den glada blåa ikonen längst ner till vänster) och välj därefter Gå i menyn längst upp för att slutligen ansluta till server. Samma kommando kan du göra genom att trycka på K-tangenten samtidigt som du håller inne CMD-tangenten. Findern måste dock vara aktiv även här.

Transmit

Från företaget med det något karaktäristiska namnet Panic kommer Transmit. Det är den överlägset snyggaste ftp-programmet till Mac. Lätt att förstå samtidigt som det innehåller en hel del inställningsmöjligheter under knappen avancerat. Transmit kostar 220 kronor.

Ladda ner via Panic.com/transmit

Transmission 

Använder du dig utav Torrent-filer när du skall ladda hem något så är Transmission det enklaste och absolut snyggaste alternativet. Fungerar dessutom bra bakom routrar utan att du behöver ställa in någonting.

Ladda hem via Transmissionbt.com

Spotify

Ladda ner Spotify och skaffa dig ett konto så behöver du aldrig köpa en cd-skiva eller ladda hem från knasiga ställen på Internet. Med hjälp av Spotify har du tillgång till en massiv mängd kända och okända låtar. Abonnemangsbaserat och kostar 99 kronor månaden. (Det finns också en gratis version med reklam men för att få tillgång till den måste du känna någon som kan bjuda in dig)

Ladda hem via Spotify.com

Spelkonsoler 

Både Xbox 360 och Playstation 3 kan ansluta till din Mac via ett nätverk. På så sätt kan du spela upp dina filmer och musik på exempelvis hemmabion. Det kräver dock att du installerar Connect360 om du har en Xbox 360 eller Medialink om du har en Playstation 3. De kostar 175 kronor styck. Tänk på att inte alla filmformat stöds av konsolerna. Medialink och Connect 360 hittar du under Systeminställningar och inte Program efter att du installerat dem. 

Ladda hem via Nullriver.com

Webbläsare

Firefox 

Safari är världens snabbaste webbläsare, i alla fall i teorin. Nu för tiden är det dessutom mycket få sidor som inte visas korrekt med den. Stöter du ändå på problem, exempelvis med din internetbank, – ladda hem Firefox. Programmet har nyligen kommit i version 3.0 som är riktigt snabbt och har dessutom fått ett nytt och mycket trevligare utseende. 

Ladda hem via Mozilla.com

2 kommmentarer på Grundläggande programtips för din nya Mac

  1. Patrik skriver:

    Bra skriver som vanligt. Dock tycker jag uTorrent är bättre även att det fortfarande är i beta.

  2. Peter Esse skriver:

    Testar med OpenID!