Skrivet den 28 maj 2014 kl 07:54 av NyheterKommentarer inaktiverade för Hackare tar iOS-enheter och Macar som gisslan727

Hackare tar iOS-enheter och Macar som gisslan

Det har rapporterats att flera olika iPhones, iPads och Macar har blivit hackade i Australien under de senaste dagarna. Apple-användare har fått ett meddelande om att ”Oleg Pliss” har hackat deras iOS-enhet eller Mac, med tillhörande krav om att föra över en lösensumma på mellan 50-100 australiensiska till ett PayPal-konto kopplat till e-postadressen [email protected]

Hacket i sig beror troligtvis på att personer använder sig av ett och samma lösenord till flera olika tjänster – läcker lösenordet ut från en mindre säker sida så spelar andra sidors säkerhet inte så stor roll. De som rapporterat in att de blivit hackade har så vitt vi vet inte haft två-stegsverifikation kopplade till sina Apple ID-konton.

Hacket i sig genomförs på så sätt att personen eller personerna bakom Oleg Spliss har fjärrlåst andras iOS-enheter och Macar genom iCloud-funktionen ”Find My iPhone”. De personer som haft lösenkod påslaget till sina iOS-enheter har dock lyckats komma förbi pop-up-fönstret med lösenkravet från förövarna och kunnat återta kontrollen över sin enhet.

De som däremot inte haft någon lösenkod har varit mindre lyckosamma och väntar på att Apple ska lösa problemet.

PayPal har gått ut och meddelat att det inte finns någon kopplad till den angivna e-postadressen, och pengar som överförts av dessa brottsoffer till adressen kommer att återbetalas från PayPal.

Uppdaterad: Apple har i ett uttalande till ZDNet förtydligat att dessa ”hack” inte på något sätt är kopplat till något intrång eller hack i iCloud.

”Apple takes security very seriously and iCloud was not compromised during this incident. Impacted users should change their Apple ID password as soon as possible and avoid using the same user name and password for multiple services. Any users who need additional help can contact AppleCare or visit their local Apple Retail Store.”

[via:http://www.macrumors.com/2014/05/27/hackers-locking-macs-ios-devices-australia/ ”MacRumors”]
[source:http://www.theage.com.au/digital-life/consumer-security/australian-apple-idevices-hijacked-held-to-ransom-20140527-zrpbj.html? ”The Age”, http://www.zdnet.com/icloud-not-compromised-in-apple-id-attack-apple-7000029914/ ”ZDNet”]

Comments are closed.