Övrigt

HEIC – en strulig övergång

När Apple släppte iOS 11 så lanserade dom även sitt nya bildformat HEIC som gör att bilder inte tar lite mycket plats på telefonen.

HEIC är ursprungligen baserat på videoformatet H.265 och bilderna blir inte lika stora som dom blir om man tar ett kort i det klassiska formatet JPEG. Det fina med HEIC är att inte heller kvalitén blir sämre så egentligen finns det väl bara fördelar med HEIC?

Undertecknad var snabb att slå över till det nya formatet när iOS 11 kom men för någon vecka sedan gick jag tillbaka till JPEG. Anledningen? Det saknas än idag kompatibilitet för bildformatet i flera telefoner som inte är tillverkade av Apple, flera mailklienter har inte stöd och även sidor där man laddar upp bilder för att dela samt WordPress som vi på Teknikveckan använder oss av för att skriva artiklar.

Jag har fram tills idag konverterat bilderna på ett rätt osmidigt sätt genom att ha laddat upp bilderna till min Dropbox. Där finns en inställning att ladda upp bilder i det mest kompatibla formatet vilket då är JPEG. Men det är långt ifrån en smidig process och tills att stödet är mer utbrett blir det att fortsätta med JPEG, men jag tror helt klart att HEIC kommer att slå igenom – men än är det inte riktigt redo.

Värt att nämna är att det idag även finns program att ladda ned för att konvertera bilderna men undertecknad har helt enkelt varit för lat för det.

Har ni gått över till HEIC eller använder ni JPEG?

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!