Skrivet den 20 februari 2018 kl 13:19 av NyheterInga kommentarer4264

HomeKit – Så kommer du igång med ditt smarta hem!

När Apple hade sin utvecklarkonferens WWDC i Juni 2017 meddelade företaget att de har förenklat livet för tillverkare av smarta produkter. Tidigare behövde man som tillverkare ha ett speciellt säkerhetschip i sina produkter för att bli HomeKit-certifierad. Numera räcker det med mjukvara. Kontentan av detta är att vi förhoppningsvis kommer att se fler och fler HomeKit-certifierade produkter på marknaden och det har redan börjat visa sig.

Vad är HomeKit? 

HomeKit är Apples egna plattform för smarta hem där du enkelt kan samla alla dina kompatibla produkter under ett tak. Alla som har iOS 10 eller senare på sin iPhone/iPad har en app som heter Hem på sin telefon. Via denna app kan du styra och skapa scener med dina HomeKit-kompatibla tillbehör  som exempelvis lås, lampor, termostater, övervakningskameror och mycket mer. Samtliga HomeKit-certifierade tillbehör går även att styra med Apples röstassistent Siri.

Alla HomeKit-kompatibla produkter har följande logga:

 

 

 

Detta behöver du för att komma igång!

För att komma igång med  hemautomatiseringen behöver du:

  • En iPad eller en iPhone som har iOS 10 eller senare.
  • En HomeKit-kompatibel produkt.
  • WiFi-uppkoppling.

Lägga till nya tillbehör

Börja med att öppna hem-appen och tryck på plusknappen längst upp till höger och sedan ”lägg till tillbehör”. På kartongen, direkt på tillbehöret eller i instruktionsboken finns en kod som du skannar. När det är klart så kommer det ta en liten stund och du får döpa ditt tillbehör. När det är klart kan du styra det via antingen Hem-appen eller Siri.

Att kunna sätta på och stänga av ett tillbehör via hem-appen eller Siri är onekligen smidigt men det är först när du skapar automatiseringar det blir smidigt på riktigt. En automatisering innebär att man bestämmer hur ett tillbehör ska bete sig under olika scenarion. 

För att en automatisering ska fungera bra behöver du ha en Apple TV (3:e eller 4:e generationen) eller en iPad med iOS 10 eller högre. Den enheten du väljer ställer du in som en hemma-hubb så du kan komma åt sina HomeKit-tillbehör även när du inte är hemma eller ansluten till ditt WiFi. Därmed kan du enkelt kolla om du glömt att stänga av kaffekokaren eller låst dörren om du har tillbehör för detta.

Säkerhet

För att ställa in din enhet som hemma-hubb behöver du slå på både tvåfaktorsautentisering och iCloud-nyckelring. Du behöver även vara inloggad på samma iCloud-konto på samtliga enheter. Mer än så behöver man inte göra, din iPad eller Apple TV kommer då automatiskt bli en hemma-hubb.

 

Automatiseringens fördelar

När detta är klart öppnar du hem-appen och trycker på fliken ”Automatisering” här kan du välja vilken typ av automatisering du vill göra. En personlig favorit är att skapa en automatisering så när en kommer hem så tänds ens valda lampor upp automatiskt, dock med en regel. Är tex min fru hemma så ska den inte göra något alls. Samma sak gäller när en lämnar hemmet, då ska samtliga lampor släckas om undertecknad är sista personen att lämna hemmet. När det kommer till olika automatiseringar så finns det skapligt med alternativ men här skulle Apple kunna göra lite fler scenarion.

  

Så är man du på att testa på det smarta hemmet så skulle jag rekommendera att börja med lite smarta lampor. Idag är IKEAs trådfri serie och Philips Hue dom största och mest populära tillverkarna av smarta lampor.

Nedan länkar dom största tillverkarna av HomeKit-certifierade produkter, lycka till med ert smarta hem!

 

SparaSpara

SparaSpara