Skrivet den 21 oktober 2013 kl 09:00 av Nyheter, Recensioner6 kommentarer1423

Recension: Harman Kardon BT – när elegans möter lättja

Jag har under sommaren testat ett flertal trådlösa hörlurar av lite dyrare sort, med målet att hitta ett par som jag känner mig riktigt nöjd med. Bekväm passform i kombination med bra funktionalitet och tilltalande design har varit det som eftersökts, utöver att lurarna ska producera ljudvågor som mina öron uppskattar. Sammantaget en kombination av egenskaper som tydligen inte verkar vara det enklaste för hörlurstillverkare att få till.

I denna recension är det Harman Kardon BT som avhandlas – ett par oerhört stilfulla hörlurar som visserligen låter riktigt bra, men som tyvärr faller platt på en hel del andra punkter.

Klockren passform och läcker design

Harman Kardon BT 2H/K BT är  utseendemässigt helt i min smak; aluminumramen och de skarpa kanterna ger ett industriellt intryck som mildras av en del tack vare de svagt rundade kåporna. Att både sladdar och fästen mellan huvudramen och kåporna är blottade kan vid första anblick uppfattas som endast en del i den estetiska designen, men det gör även att det blir enkelt att byta ut huvudramen mot en av de mindre som medföljer.

Kåporna sluter mina medelstora öron med råge, precis som det är tänkt, och ljud från omgivningen skärmas av effektivt. Här finns ingen aktiv brusreducering som fasar ut ljud utifrån, men det är inget jag direkt kan säga att jag saknar. Kuddarna sitter mjukt och skönt mot mitt huvud och även efter ett par timmars kontinuerligt användande är de inte på något sätt obekväma.

Kåporna är horisontalt rörliga och lägger sig platt mot underlaget när de läggs undan. Åt ena hållet går de att vrida nästan ett helt varv, och vrider man lite till släpper de från fästet – det är på detta sätt huvudramen byts mot en mindre eller större. Det går inte att vika eller på annat sätt komprimera dessa hörlurar, och tar därför upp en hel del utrymme för dig som är ute och reser mycket.

Slappa och plastiga knappar

På den vänstra kåpan sitter alla knappar, mikrofonen för samtal samt en liten LED-indikator. Här finns även en 3,5 mm-ingång för att använda hörlurarna med sladd i de fall batteriet tagit slut. Batteritiden är enligt Harman Kardon själva på runt 40 timmar, vilket antingen måste vara ett tryckfel, eller så var det något fel på testlurarna – som mest fick jag ut 16-17 timmars aktivt lyssnande på en laddning, vilket i och för sig är mer än nog för de flestas behov (två timmar om dagen i en hel vecka). Laddning görs via den medföljande USB-kabeln och det tar inte många timmar innan de är fullt laddade.

Harman Kardon BT KnapparDen exklusiva designen undermineras snabbt när hörlurarna handgripligen undersöks och testas. Tyvärr har Harman Kardon inte lagt ned lika mycket energi på knappar och funktionalitet som de har på utseende och design.

Det finns tre knappar som sköter Play/Pause/Svara/Siri, byte av spår, volym samt snabbspolning. Alla dessa knappar är inget annat än undermåliga. Mina fingrar har aldrig kommit i kontakt med så plastiga och glappa knappar som dessa, något som går stick i stäv med hörlurarnas övriga precisa och eleganta design och utformning. Vrider jag huvudet lite raskare än normalt rasslar det bokstavligen till.

Knapparna är dessutom placerade på den bakre sidan av den vänstra hörlurskåpan, bakom en upphöjd aluminiumkant, vilket gör att det krävs en onödigt mödosam ansträngning för att komma åt dem.

Bluetooth-versionen är 2.1 och har tyvärr inte stöd för att visa någon batterinivåindikator i statusfältet på min iPhone, och det går endast att para ihop BT med en enhet i taget. Med tanke på prislappen är det lite snålt att inte dessa två egenskaper finns.

Harman Kardon BT

Volymen är både i trådlöst och trådat läge separat från volymen hos ljudkällan – man får alltså två volymkontroller som behöver handskas med, något som för mig personligen bara är enerverande; allt för ofta måste jag leta efter vilken volymkontroll som behöver justeras när jag vill höja eller sänka.

Med sladd får ljudet lite mer tryck och högre maxvolym, men utöver det finns där inga andra skillnader mellan trådat och trådlöst användning som jag direkt kan urskilja.

En LED-belyst knapp, lika plastig och glappig som övriga knappar, finns på vänsterkåpans undersida och används för att slå på/av hörlurarna samt sätta dem i parningsläge. Knappen behöver hållas nere i 3-4 sekunder för att slå på eller stänga av hörlurarna, och det tar ytterligare några sekunder för hörlurarna att upprätta en anslutning till min iPhone – tiden för att ansluta mot källan är längre än något annat Bluetooth-tillbehör av modernare modell som jag testat.

Klar och rak ljudbild

Harman Kardon är i Hi-Fi-sammanhang kända för att tillverka högtalarelement som ger ett riktigt bra ljud och BT-lurarna är inget undantag. I mina öron låter både musik och tal riktigt bra, med en oerhörd klarhet; bas, mellanregister och diskant samarbetar väl tillsammans och levererar en en hyfsat rak ljudbild som faller mig perfekt i smaken.

Basen är något förstärkt, men inte alls på samma överdrivna sätt som exempelvis Monster-lurar. Med Harman Kardon BT spelar det faktiskt roll hur en låt har mixats och mastrats – det mesta kommer fram på det sätt ljudteknikerna tänkt sig.

Det finns stöd för aptX, en ljudcodec som på något magiskt sätt ska förbättra ljudet, men då mina iOS-enheter inte har detta inbyggt var det inget jag kunde testa.

Den inbyggda mikrofonen för samtal är godkänd, men inte mer. Att det går att svara i samtal med den ska främst ses som en bonusfunktion och inget köpargument. Tyvärr har inte den medföljande bypasskabeln som skickas med en mikrofon utan endast mediaknappar.

Harman Kardon BT 4

Missljud, missljud och missljud

Hur mycket jag än tycker om ljudbilden och designen spelar i slutändan ingen som helst roll då det finns ett flertal missljudsgenererande aspekter med dessa hörlurar som gör all sorts lyssning riktigt irriterande. Dels är det de löst sittande knapparna som jag redan nämnt, men det finns även andra saker.

Ett andra missljud härstammar från den flotta aluminiumramen som i praktiken fungerar som en ljudförstärkare – så fort jag nuddar aluminumramen eller de andra detaljerna som är av samma material förstärks ljudet och skapar en obehaglig resonans rakt in i kåporna och mina trumhinnor. Att råka stöta eller skrapa hörlurarna i något, en tröj- eller jackkrage exempelvis, gör nästan ont i hörselgångarna.

Vidare lider alumniumkonstruktionen av ett slags knakande ljud som uppstår vid minsta lilla rörelse. Så långt jag kan urskilja är det aluminiumet som knakar, nästan knäpper, och precis som föregående nackdel förstärks missljudet och resonerar ända ner till kåporna.

Det finns ännu ett missljud: ett högfrekvent surr som alltid finns där i bakgrunden när enheten används över Bluetooth. Detta missljud finns inte när hörlurarna används med sladd, och uteslutningsmetoden pekar då starkt mot att det är Bluetooth-signalen som högtalarelementen snappar upp och återger i form av ett högfrekvent ljud. Vid hög volym är det svårt att höra surret, beroende på vilken genre som lyssnas på, men i lite lägre volymer hörs det tydligt.

Vill så gärna vara premium

Harman Kardon BT vill på alla sätt och vis vara premium med sitt höga pris och en design som vid en första anblick (och framförallt på bilder) ser exklusiv ut. I kartongen finns till och med en riktigt stilfull läderväska för hörlurarna, som även den andas exklusivitet.

Men någonstans på vägen i produktionen måste något ha hänt. Någon eller några i produktionsledet måste ha fått för sig kunder inte behöver veta batterinivån i lurarna, att knapparna mycket väl kan glappa och plastiga, samt att missljuden som designen och den trådlösa kretsen genererar är acceptabel.

Harman Kardon säljer BT för 2500kr, ett extremt överpris i mina ögon. Även om de skulle finas att köpa för en tusenlapp skulle jag ha svårt att rekommendera dem. Faktum är att jag så gärna vill älska dem, men problemen som BT lider av gör istället att jag konstant stör mig på dem.

 

[one_half] Plus:

 • Läcker design
 • Bra batteritid
 • Riktigt bra ljud

[/one_half][one_half_last]Minus:

 • Missljud, missljud, missljud
 • Bluetooth 2.1 (ej batterinivåindikator, ej multipoint)
 • Ej ihopfällbara – tar mycket plats
 • Alldeles för dyra

[/one_half_last]


Fakta:

6 kommmentarer på Recension: Harman Kardon BT – när elegans möter lättja

 1. Ken Burns Effect skriver:

  Skippa BT tills lurarna blivit bättre och stöder 4.0!

  Sladdmodellen CL e billigare:
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1422629

 2. Anton Lagerlöf skriver:

  riktigt nöjd med dessa http://bluedio.com/detail-produit_c.php?ref=518
  och med ett pris på drygt 500 med trakt är det inte så mycket att klaga på annat än den riktiga premium känslan

 3. Björn Olsson skriver:

  Åtta månader efter din kommentar så hittar jag hit och tackar för tipset. Har läst massa recensioner och de verkar ju kanonbra! Finns också en +-modell med ännu bättre funktioner som det nog blir ett köp av!

 4. Anton Lagerlöf skriver:

  De enda jag har att klaga på är batteritiden, de kunde varit bättre.

 5. Björn Olsson skriver:

  Hur är byggkvaliteten? Känns lurarna solida och ”starka”?

 6. Anton Lagerlöf skriver:

  skulle inte påstå nått överdrivet. men jag har inte heller hållit eller använt tex beats