by • 18 november, 2014 21:52 • NyheterInga kommentarer721

Idag startar utvecklingen av appar till Apple Watch

Nu ikväll släppte Apple iOS 8.2 Beta tillsammans med Xcode 6.2 som inkluderar ”WatchKit” vilket innebär att utvecklare nu kan börja skapa appar till Apple Watch.

Phil Schiller, Apples senior vice president of Worldwide Marketing säger:

“Apple Watch is our most personal device ever, and WatchKit provides the incredible iOS developer community with the tools they need to create exciting new experiences right on your wrist,”

“With the iOS 8.2 beta SDK, developers can now start using WatchKit to create breakthrough new apps, Glances and actionable notifications designed for the innovative Apple Watch interface and work with new technologies such as Force Touch, Digital Crown and Taptic Engine.”

Apparna som kan utvecklas redan nu och vara klara till Apple Watch lanseras i början av 2015 består av två delar. En WatchKit-del som körs på din iPhone samt resurser för gränssnittet på din Apple Watch.

När en app startas på Apple Watch startas WatchKit-delen på telefonen och körs i bakgrunden för att uppdatera gränssnittet på klockan. Appar för Apple Watch kan nu till en början fungera på tre olika sätt.

apple_watch_apps

WathKit Apps. Appen innehåller ett användargränssnitt och användaren kan starta, kontrollera och interagera med appen på sätt som är unika för Apple Watch.

Glances. Ger användaren en snabb överblick av information som är av vikt. En Glance går inte att interagera med men ett klick startar appen i fråga.

Actionable Notifications. Notiser som är byggda för att användaren ska vidta åtgärder direkt från handleden.

Apple har redan nu samarbetat med utvalda utvecklare för att ta fram appar för Apple Watch varav Instagram är en av dessa. Här kan användaren direkt på handleden se och gilla bilder samt även svara med en Emoji. Du kan se dina vänners senaste bilder, följa användare och se direkt om någon gillar eller kommenterar någon av dina bilder.

Självständiga appar kommer inte förrän senare

Till en början går det alltså inte att skapa appar som köras helt och hållet på klockan utan hjälp av en iPhone utan sådana kommer kunna utvecklas först senare under 2015.

WatchKit och iOS 8.2 beta kan hämtas hem från Apples utvecklarportal för registrerade utvecklare. En egen sajt för WatchKit har också lagts upp på developer.apple.com/watchkit som innehåller programmerings-guider, riktlinjer för gränssnittet, mallar med mera.

Det har också kommit lite mer information om själva klockan. Det visar sig att de två storlekarna som inte skiljer sig så mycket åt dock har olika upplösningar på skärmen. Den mindre modellen på 38 mm har upplösningen 272×340 pixlar och den större på 42 mm har upplösningen 312×390 pixlar.

Se Apples egen genomgång riktad till utvecklare:

Missa inte:
Det här är ‘Apple Watch’ – Apples smarta klocka

[source: http://www.apple.com/pr/library/2014/11/18Developers-Start-Designing-Apps-for-Apple-Watch.html ”Apple PR”]