by • 2 juni, 2014 20:29 • Nyheter2 kommentarer2624

Notiser och iMessage får efterlängtade funktioner

Apple meddelar att man lyssnat på kritiken och lagt till en hel drös med nya funktioner i Meddelande-apparna för iOS och Mac. Dessutom har Apple möjliggjort för interaktiva notiser.

För det första går det nu att lägga till och ta bort deltagare i gruppkonversationer. Du kommer också själv kunna lämna en grupp  som någon annan lagt till dig i. Vidare kommer det även gå att tysta konversationer utan att behöva sätta hela telefonen i Stör ej-läge.

För grupper går det också att döpa en konversationstråd och se alla medier som är delade i tråden i en ny gallerivy.

Dela din position

I både enskilda och gruppkonversationer går det nu även att dela varandras geografiska positioner med varandra. Detta kan aktivera för en en timme, en dag eller för evigt. Det hela ser ut och fungerar precis som appen ”Hitta vänner”.

iOS 8 - Meddelanden - svepgester

Spela in och skicka ljudmeddelanden

Slutligen går det nu också att skicka ljudfiler via iMessage. Genom att hålla inne en ny mikrofonikon kan du spela in ett klipp också skicka till mottagarna. Med ett nytt gränssnitt för svepgester gäller det att hålla inne mikrofonknappen, där du sedan sveper uppåt för att skicka ljudfilen eller åt vänster för att radera det. Samma gester finns för att spela in och skicka videoklipp eller bilder.

Via låsskärmen går det även att både lyssna av dessa ljudmeddelanden samt även svara på dem utan att låsa upp enheten. Genom att hålla upp din iPhone mot ditt öra spelas meddelandet upp, och du får möjlighet att svara med ett ljudmeddelande.

iOS 8 - Meddelanden - grupper

Skicka SMS/MMS från Mac och iPad

Apple meddelade också att det kommer att gå att skicka vanliga sms från både Mac och iPad. Det kommer se ut och verka som att SMS:t skickas till och från dessa enheter som annars inte har stöd för meddelandeprotokollen, men i själva verket route:as det via din iPhone. Huruvida iPhonen måste finnas i närheten, eller om alla SMS skickas upp till molnet är oklart i nuläget. Denna nyhet är en del av ”AirDrop och Handoff” som inkluderar en rad andra funktioner.

Interaktiva notiser – svara direkt från låsskärmen

Sist, men inte minst, går det nu äntligen att svara på meddelanden direkt från låsskärmen och direkt i notiser som du kan se i bilden nedan. Olika appar har olika interaktiva möjligheter och tredjepartsutvecklare kommer att kunna anpassa dessa som de behagar.

Förhoppningsvis kommer vi kort efter iOS 8-lanseringen i höst kunna interagera med de flesta notistyper.

iOS 8 - notiser -

 

Snabbåtkomst till dina kontakter i multitaskvyn

En nyhet i multitaskvyn är att små runda ansikten visas högst upp – en lista på de personer du nyligen interagerat med. Ett svep till höger visar istället dina favoritkontakter. Därifrån kan du snabbt ringa en kontakt eller skicka ett nytt meddelande.

iOS 8 - notiser - huvuden

[related]Mer från WWDC2014[/related][display-posts tag=”WWDC2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”5″]