Skrivet den 5 juni 2018 kl 10:47 av Nyheter5 kommentarer1444

iOS 12 – Här är dom nya funktionerna

Igår gick WWDC av stapeln och man höll sin keynote där all ny mjukvara presenterades.

Nedan kan ni se en del av alla nyheter till iOS 12 som vi har hunnit prova, vissa visades upp på eventet och vissa pratade inte Apple om.

Bilden längst till vänster visar den nya funktionen Screen Time som nu även finns som widget där man enkelt kan se hur mycket tid man spenderar på sin telefon och kan även lägga in begränsningar för hur mycket man får använda vissa appar. På nästa bild har vi en ny mörk notis för Do Not Disturb-läget där man meddelar att det är igång och på bilden bredvid ser vi att musikkontrollerna på låsskärmen även dom är av mörk karaktär. På den sista bilden har vi fått ett par nya appar och funktioner att lägga till i Control Center.

På bilden längst till vänster har vi Screen Time som man finner i inställningar på sin telefon och som vi tidigare skrev kan man här se hur mycket tid man spenderar på telefonen och även lägga in restriktioner för sig själv eller sina barn. På den tredje bilden har Apple lagt till något som heter ”Set Up an Alternative Appearance” vilket gör det lättare för FaceID att låsa upp din telefon om man har solglasögon, hatt eller något annat som man kanske inte har på sig varje dag. Och på den sista bilden längst till höger har vi en ny funktion när man tar skärmdumpar på telefonen, nu kan man på färgskalan välja vilka färg pennan som man markerar och skriver med ska ha.

Längst till vänster är en väldigt trevlig funktion där iOS automatiskt kommer ihåg koder som skickas via SMS för verifikation så man kan logga in på diverse sidor, som en del av tvåfaktorsauktorisering. Man kan nu även sätta på eller stänga av automatiska uppdateringar av iOS och under notiser har vi lite mer möjligheter att välja om notiser ska grupperas eller inte. På sista bilden har Apple lagt till lite nya grafer under batteriinställningarna så man kan få en bättre överblick över förbrukningen av batteriet.

Längst till vänster ser vi att Siri nu kan sätta på ficklampan om man ber henne, vilket inte tidigare har gått och i nästa bild får man nu mer information om sina foton och videos direkt i fotoappen vilket är ett trevligt tillskott. I hem-appen för all hemautomatisering såg vi tyvärr inte många nyheter men temperatur visas nu med decimaler istället för att rundas uppåt eller nedåt. På den sista skärmen visas låsskärmen och det nya här är att om FaceID inte lyckas läsa av ens ansikte första gången så kan man nu bara svepa upp för att prova igen. Tidigare var man tvungen att antingen vinkla bort skärmen eller släcka den och tända igen.

 

Sökfunktionen i bilder har blivit smartare och man kan nu söka efter platser, personer, blommor, bilar och mycket mer. Som ni kanske redan noterat på vänstra bilden så har klockan på iPad nu flyttats till västra hörnet högst upp och man ser nu även vilken dag, datum och månad det är. Apples egna aktie-app har också gjorts om och finns nu även till iPad.

 

Voice memos har nu även lagts till på iPad och fått lite ny design, samma ändringar har gjorts på iPhone, och sist men inte minst har vi Apples nya AR-app för att mäta saker. Appen finns till iPhone och iPad och fungerar faktiskt riktigt bra. Det är bara att starta appen och börja mäta det du vill mäta.

 

Vi fick även ett gäng nya Animojis att leka med och nytt är att även ens tunga registreras, Apple presenterade även Memoji där man kan skapa en Animoji som ser ut precis som själv vill. Nytt är även att man kan ringa FaceTime med så mycket som 32 personer samtidigt och Animojis och Memojis går nu att använda i FaceTime.

CarPlay blev helt plötsligt väldigt mycket bättre också då man nu har stöd för tredjepartsappar och både Google Maps och Waze visade man upp på eventet som två kommande kart-appar som kommer lanseras till CarPlay under hösten.

Gällande app-stöd i iOS 12 så fungerar både BankID och Swish något som normalt brukar sluta fungera i dom första betorna av en ny stor iOS-beta.

5 kommmentarer på iOS 12 – Här är dom nya funktionerna

 1. Daniel Andersson skriver:

  Finns det några appar som du redan nu märkt inte fungerar som de ska? Tänker på de vardagliga apparna framförallt. Swish bland annat. Den brukar ju vara problem med vid varje ny release.

 2. Esse skriver:

  Inga problem med Swish eller bankid!

 3. Esse skriver:

  Njea, ibland märker man någon grafisk glitch eller liknande. Beta för vanligt folk kommer i slutet av månaden.

 4. zanoii skriver:

  Ni missade en väldigt efterlängtad nyhet: Stöd för tredjepartsnavigationsappar i carplay!

 5. Ted Sundin skriver:

  Vad finns det för riktiga buggar just nu som har upptäckts? Är sugen på installera betan