Skrivet den 26 september 2014 kl 15:15 av Nyheter, Recensioner7 kommentarer3222

Recension: iPhone 6 Plus – störst är inte alltid bäst

Detta test publiceras i samarbete med Macpro.se.

Hade du frågat mig för ett år sedan om jag trodde att Apple skulle följa upp iPhone 5s med inte bara en utan två ännu större telefonmodeller hade jag trott att du var en smula galen.

För mig har Apple under alla år varit en trendsättare. Det var Apple som med den ursprungliga iPhone-modellen definierade hur en modern smartphone skulle se ut, och det var Apple, som trots att andra leverantörer som Samsung överöste marknaden med större modeller än vad Tim Cooks mannar kunde erbjuda, höll fast vid sin inslagna linje som bevisligen tjänade dem väl då de drog in mer pengar per såld telefon än någon annan på marknaden.

Apple kommer sannolikt att fortsätta tjäna groteska mängder pengar på sina två nya telefonmodeler, men vad är det då de har lanserat? Jag tänkte dela upp testet av iPhone 6 och iPhone 6 plus i två delar där vi börjar med den större modellen av de två. Med sina 5,5 tum är iPhone 6 Plus nämligen inte bara stor utan rent av groteskt stor. Den har också fördelar och nackdelar som jag tänkte gå in på, men först lite grundläggande information.

Dyr och fullpackad med teknik

iPhone 6 Plus säljs med tre olika lagringsstorlekar, 16, 64 eller 128 gigabyte. Redan i 16-gigabytesmodellen kostar telefonen utan någon subvention från din mobiloperatör 7395 kronor inklusive moms. 64-gigabytemodellen kostar tusenlappen mer och 128-gigabytemodellen hela 9395 kronor. Ja, du läste rätt – en iPhone för strax över 9000 kronor.

iphone6plus2

Den nya A8-processorn är givetvis snabbare än sin föregångare, och givetvis finns det gott om andra tekniska nyheter i telefonen som en betydligt bättre kamera med 8 megapixlars upplösning och bättre bildstabilisering, stöd för 802.11ac wifi-nät och Bluetooth LE, en gigantisk skärm med 1920 x 1080 pixlars upplösning (1080p HD-upplösning), stöd för en hel bunt LTE-band och en rad andra nyheter. Ni är alla läskunninga och jag behöver inte rabbla dem mer i detalj här, för när det gäller iPhone 6 Plus är tekniken i sig inte intressant utan hur det är att använda den.

Den ultimata internetkommunikatören

När Steve Jobs introducerade den första iPhone-modellen var han stolt över att den var en internet-kommunikatör med sin inbyggda webbläsare och e-postklient. Men det är med iPhone 6 Plus som jag är beredd att faktiskt skriva under på att detta är en perfekt internetkommunikatör. Skärmens storlek och telefonens snabbhet gör att den faktiskt är perfekt i förhållande till sin storlek att använda för inte bara surfning utan också chatt, e-post och annat. Kort sagt, storleken på iPhone 6 Plus är till dess fördel.

Jag har på de få timmar jag haft telefonen inte haft en enda anledning att plocka upp min iPad Air. Skärmen går att läsa på och en stor fördel med skärmens storlek och hysteriska skärpa är att de med lite sämre syn (som undertecknad) definitivt kommer att gilla iPhone 6 Plus. Den är helt klart perfekt sådana som mig. Om det inte vore för en liten detalj.

Inte en vansinnigt trevlig telefon

Den detaljen ska vi diskutera nu. Om man ser till alla fördelar till hur iPhone 6 Plus är för kommunikation och dialog och när man använt telefonen i flera timmar till diverse saker så börjar man inse att dess storlek till trots (eller kanske tack vare den samma) så gillar jag iPhone 6 Plus. Jag trodde inte att jag ens skulle vara i närheten av att känna att iPhone 6 Plus skulle vara en perfekt efterträdare till min iPhone 5s.

Sen ringde det i telefonen.

Instinktivt lyfter jag upp telefonen mot örat och inser att telefonen är jobbig att hålla i under längre stunder.

Ja, iPhone 6 Plus är tunn (7,1 millimeter) och lätt med sina 172 gram.

Men den är också bred. Och väldigt hög. Det är ingen telefon man hanterar med en hand, även om Apple har byggt in ett läge kallat Reachability som finns i både iPhone 6 och iPhone 6 Plus som låter en användare försiktigt dutta på hemknappen två gånger och den översta raden ikoner fälls då ned en bit så man ska komma åt dem med en hand.

dubbelklick

Man håller helst iPhone 6 Plus med en hand och trycker och duttar med den andra handen inte enbart för att en hand inte räcker till utan för att man också är livrädd för att tappa telefonen då det är en duktigt hal rackare med sina rundade hörn och kanter och tunna utförande.

Jag testade att försöka klämma fast telefonen mot örat med axeln men det var obehagligt och dessutom lite läskigt att veta att man hade en telefon för över 9000 kronor mot axeln som inom kort sannolikt skulle vara på väg mot golvet i en alldeles för hög hastighet om jag inte började hålla i den lite mer.

Skulle det fungera att använda ett trådlöst headset då? Ja, varför inte, men det kräver åter igen att man har två händer att hantera sin telefon med. Sitter man i bilen eller är någon annanstans där händerna är upptagna hade en svensk Siri varit oerhört trevlig men där är vi fortfarande inte.

Jag är oerhört kluven inför iPhone 6 Plus. Å ena sidan är skärmen ett rent nöje att läsa på och detta är verkligen mer en liten iPad med inbyggt stöd för 4G och mobiltelefonsamtal än en iPhone. Å andra sidan är den opraktisk att hantera i praktiken när det gäller allt från att få ner telefonen i en ficka till att plocka upp den ur fickan för ett snabbt samtal eller för att svara på ett SMS.

Med en iPhone 5s kunde man göra det med en hand och bära portföljen med andra handen – med iPhone 6 Plus får man vackert gå över till en axelremsväska eller ställa ned portföljen och ta hand om det man ska göra med sin telefon om det inte kan vänta. Eller är det en kombination av Siri på svenska och en Apple Watch är lösningen på hur man ska kunna hantera en telefon för från 7000 kronor och uppåt?

Om man får vara lite lustig kan man föreslå att Apple kanske har uppfunnit sin första produkt för att skapa ett mindre stressigt liv, att man tvingas stanna upp för att kunna hantera iPhone 6 Plus när man är ute och rör på sig, men jag lutar mer åt att Apple tyvärr fallit till föga och numera går dit pengarna finns snarare än att lita på sin egna förmåga att vara en ledande innovatör.

iPhone 6 Plus är många saker, men en trevlig telefon är det inte. Däremot har den många andra fördelar och är telefoni inte det man primärt vill använda sin iPhone 6 Plus till kan den vara en intressant produkt. Den gör sig helt enkelt bäst för de som vill och kan använda två händer för att manövrera den. Men det kan å andra sidan en iPad mini vara lämplig för.