by • 17 juni, 2009 01:31 • Nyheter73 kommentarer593

iPhone OS 3 och skillnaderna mellan iPhone 3G och iPhone 3G S

iPhone 3G S

Idag släpps nästa stora uppdatering av iPhone OS och den ger en rad efterlängtade funktioner så som MMS, klipp och klistra, åäö utan krångel och en sökfunktion.

Om någon månad släpps också iPhone 3G S som är en till utseendet identisk iPhone men även den har en rad nya funktioner. Så vad får vi med iPhone OS 3.0 utan att köpa ny telefon? Och vad är exklusivt för iPhone 3G S samt vad gäller egentligen med original-iPhonen, som så många importerade? Det reder vi ut här och nu.

Nämns inget annat fungerar det med alla modeller.

Nya program

MMSMMS – Enbart iPhone 3G och  iPhone 3G S

Äntligen går det att skicka pinsamma bilder till kompisarna, iPhone 3G-användare kan kombinera bilder, ljud, och text samt skicka kontakter medan iPhone 3G S-användare även kan slänga in lite video. MMS fungerar inte med första generationens iPhone överhuvudtaget. MMS ersätter SMS-ikonen.

RöstinspelningRöstinspelning

Fungerar ihop med iPhonens mikrofon, spela in, spara och skicka via epost om det behövs. Den egentligen enda nya ikonen som dyker upp när du uppdaterar till iPhone OS 3 med din iPhone 3G.

RöstkontrollRöstkontroll – Enbart iPhone 3G S

Du kan ringa genom att säga personens namn, men du kan också byta låt, spellista och en rad andra saker. Har stöd för en rad olika språk inklusive svenska.

KompassKompass – Enbart iPhone 3G S

Kompassen har visserligen ett eget program men den kommer väl till pass när Google Maps används och för att inte tala om alla andra, hundratals, om inte tusentals, program som kommer att använda den i framtiden.

Nike+Nike+ – Enbart iPhone 3G S

För dig som är ute och motionerar med din iPhone, tidigare har det inte ens fungerat att koppla in en extra mottagare på iPhone 3G  men nu räcker det till och med enbart med sändaren i skon, om du köper en iPhone 3G S.

Förbättrade program

AktierAktier

Nu när Saab har blivit räddade och aktierna är på väg uppåt igen så kan det vara bra att känna till att aktieprogrammet blivit mer detaljrikt. Detta om du vänder din iPhone horisontellt när programmet är igång.

kalendernKalendern

Bättre stöd för Microsoft Exchanges möteshanterare samt prenumerera på andra kalendrar via så kallat CalDAV.

safariSafari

Snabbare generellt, och ja, du märker skillnaden, automatiskt ifyllning av användarnamn och lösenord samt lite annorlunda utseende.

VideoVideo – Endast iPhone 3G S

Nya iPhone har fått en videokamera och när du klickar på kamera-ikonen kan du växla mellan stillbilder och rörlig video. Kameran är av VGA-kvalité och fungerar bra på din telefon och även YouTube, men förvänta dig inte någon HD-kvalité på din 42-tums LCD-tv.

Stillbildskameran har fler megapixlar samt automatisk fokus, men som sagt, bara på den nya iPhonen.

Nya funktioner

Push notifications

Med hjälp utav Apples server skickas det ut meddelande om någonting händer i vissa program även om de inte är igång, typiskt är ett chatt-meddelande eller om någon vill spela ett spel eller liknande. Detta då iPhone inte medger att flera program är igång samtidigt i bakgrunden.

Klipp och klistraKlipp och klistra

Med klipp, kopiera och klistra in kan du numera markera textstycken och lägga i minnet för att sedan lägga in antingen i samma program eller någon annanstans. Du kan även kopiera bilder från Safari och lägga in där du vill ha dem. Det fungerar även i programmen du laddar hem från App Store.

Liggande tangentbordLiggande tangentbord

Använder du Mail, MMS/SMS, Anteckningar eller Safari kan du vända din iPhone horisontellt, då blir tangentbordet bredare och det blir lättare att skriva. Fungerar även i vissa tredjepartsprogram.

SökSök

Precis som på Macen heter den inbyggda sökfunktionen i iPhone Spotlight. Med hjälp av denna efterlängtade funktion kan du söka upp epost, kalendrar, program, anteckningar och låtar. Bara att svepa till höger så kommer sökfältet fram.

tetheringInternetdelning – Endast iPhone 3G och  iPhone 3G S

Under Inställningar – Allmänt – Nätverk hittar du Internetdelning, bara att starta och du kan sedan koppla in USB-kabeln i datorn och du har Internet via din iPhone. Fungerar även med Bluetooth. Skall fungera utan några som helst övriga inställningar.

bluetoothStereo-Bluetooth – Endast iPhone 3G och  iPhone 3G S

Tidigare var det bara mono som gällde, det vill säga enbart tal. Nu fungerar det även med äkta trådlösa stereoheadset.

wifiAutomatisk Wi-Fi-inloggning

Förhoppningsvis slipper du komma ihåg ditt användarnamn och lösenord till Telia Homerun eller Telenors samarbetspartner The Cloud med denna funktion.

adressbokSynkronisering av anteckningar

Antagligen det minst använda programmet av dem alla. Men nu kan du i alla fall synkronisera dina anteckningar mot datorn.

FöräldrarkontrollFöräldrakontroll

Så amerikanskt, men ändå, håll koll så att ungarna inte laddar hem och lyssnar på DÖDSMETALL!! Med mera.

itunesiTunes Store

Förut anpassade sig din iPhone efter vilket konto du var inloggad med på iTunes Store via datorn. Nu kan du hantera dina konton direkt på telefonen, det är nice.

Bor du i USA eller har ett amerikanskt iTunes-konto så kan du köpa filmer och tv-serier direkt i från din iPhone.

Utvecklare kan ta betalt för tillägg inne i spel och program. Men bara om Appen kostade någonting från början. Gratisprogram kommer alltid att förbli gratis hela vägen.

YouTubeYouTube

Även YouTube-konton stöds. Har du ett sådant är det bara att pilla in så kan du spara dina favoriter och göra allt det där andra som man kan göra på YouTube som inloggad.

shakeSkaksensorn

Spelar du en låt och skakar på telefonen slumpar den fram en ny. Är du inne och skriver någon text och skakar får du frågan om du vill ångra senaste inmatningen, detta inkluderar om du precis klistrat in någonting.

sprakjpgNya språk

30 nya språk och över 40 nya tangentbordslayouter inlusive åöä utan att du behåller hålla inne a eller o, äntligen!

mobilemeMobileMe

Med hjälp av MobileMe kan du hitta din telefon om du tappart bort den men även skicka meddelande till den och om du vill, helt radera din tingest. Detta kräver MobileMe.

App StoreFlerspelsläge

Med hjälp utav Bluetooth kan du nu hitta kompisar med samma spel, eller program, och lira mot, eller med, varandra. Det skall även gå att prata med varandra.

HjälpmedelHjälpmedel – Endast iPhone 3G S

Nu kan du som synskada använda telefonen med bravur, detta med hjälp utav förbättrad zoom, ändring av färgerna, monoljud och framförallt att den faktiskt läser upp vilka menyer du är inne i.

SäkerhetSäkrare

Din iPhone tar allt som oftast backup till iTunes när du kopplar in den, med iPhone 3G S kan du välja att kryptera denna backup.

Snabbare – Endast iPhone 3G S

Den nya iPhonen har dubbelt så mycket minne och en hel massa mer megahertz, vroom vroom går det.

Övrigt

Vad har jag missat? Kommentera gärna och fyll på artikeln! Läs också alla andra inlägg om iPhone OS 3.0 samt lösningar på tre av de vanligaste problemen vid uppdateringen.