Övrigt

Israelisk nanoteknik laddar en smartphone på 30 sekunder

Tel-Aviv-baserade StoreDot är ett relativt nystartat företag som grundades på Tel-Avivs universitet. Företaget sysslar med nanoteknik och dess implementation på diverse tekniska användningsområden.

StoreDots nanoteknik ska bland annat kunna användas i skärmar för ökad färgåtergivning men också i batterier och laddare för betydligt snabbare uppladdning.

En videodemonstration som företaget släppte tidigare i veckan visar hur en Samsung Galaxy S4 får sitt nano-batteri uppladdat på runt 30 sekunder, tack vare företagets biologiska nanodots som både batterier och laddaren innehåller.

https://www.youtube.com/watch?v=9DhJZAhjbcI

Det säger sig självt att om StoreDots teknik visar sig fungera i stor skala är det en smärre revolution. Både laddare och batteri är i skrivande stund ungefär för stora för att praktiskt implementation i moderna prylar, men StoreDot jobbar på att göra dem mindre.

Företagets egen beskrivning av deras “nanobots” är inte det enklaste att förstå sig på:

These nano-crystals are uniform in size, 2 nanometers in diameter, and consist of bioorganic peptide molecules. They possess multi-functional intrinsic properties such as: unique fluorescence within the visible region; electrochemical, charge trapping, piezoelectric, nonlinear optical and others. 

Enligt The Wall Street Journal handlar det om biologiska halvledare som består av peptider – korta kjedor av aminosyror. Du som lyssnade noga på biologilektionerna minns kanske att långa kedjor av aminosyror bildar proteiner. Det enda som skiljer peptider från proteiner är längden på aminosyrekedjorna.

StoreDot räknar med att ha konsumentanpassade produkter redo för lansering 2016. Övriga områden som företaget utforskar med sin teknik är flashminnen som ska kunna bli betydligt snabbare och sensorer för kameror som ska kunna bli mer ljuskänsliga än dagens.

[via:http://blogs.wsj.com/digits/2014/04/07/charge-your-phone-in-30-seconds-an-israeli-firm-says-it-can/?mg=blogs-wsj&url=http%253A%252F%252Fblogs.wsj.com%252Fdigits%252F2014%252F04%252F07%252Fcharge-your-phone-in-30-seconds-an-israeli-firm-says-it-can “WSJ”]
[source:http://www.store-dot.com “StoreDot”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!