by • 7 september, 2010 17:08 • Nyheter11 kommentarer312

iTunes 10 stänger ner stöd för tredjpartsdelning

iTuneshemmadelning

iTunes har sedan länge haft stöd för möjligheten att hitta musik via något som heter DAAP (Digital Audio Access Protocol). I praktiken har det inneburit att vi kunnat lägga in musik på en NAS eller annan typ av hemmaserver med samma stöd och sedan hitta det under Delat i iTunes.

Enligt Computerworld finns inte detta stöd med längre i och med uppdateringen till iTunes 10. Huruvida det är något man gjort med mening eller om det är en bugg eller missad funktion är ej ännu känt.

Exempelvis slutade Automator att fungera med iTunes 10 vilket senare visade sig bara en bugg (10 kommer ibland före 9 inom datorvärlden).

Artikelförfattaren spekulerar i att AirPlay skulle vara någon form av ersättare men det är inte riktigt samma sak. Med AirPlay (fd AirTunes) kan du strömma musik från din dator till en AirPort Express eller andra enheter. Med DAAP spelar du musik från en annan enhet på din dator.

Delat-funktionen finns fortfarande kvar men hittar nu bara andras datorers iTunes-bibliotek. Denna funktion alltid varit medioker då de sorteringsfunktionerna som gjort iTunes så bra genom åren ej fungerar här.

I och med lanseringen av iTunes 9 introducerades en funktion som heter Hemmadelning som även låter dig kopiera låtar mellan datorerna i hemmet. Hemmadelning kan även automatiskt kopiera alla inköp på iTunes Store till övriga auktoriserade datorer i hemmanätverket.

iTunes Server

Vi skulle gärna se en annan lösning på att dela musiken i hemmet och det är en iTunes Server. En lite Time Capsule-liknande enhet med full redudans som alla datorer i hemmet kopplades upp till. Det skulle kunna se så som iTunes gör idag med den skillnaden att biblioteket låg på serven i stället.

Time Capsule

Med hjälp utav en enkel inställning skulle vi kunna få välja vilka bibliotek vi så fall skulle vilja visa.

Samma sak skulle vara perfekt till iPhoto. Jag personligen vill gärna ha ett eget bibliotek på mina bilder och sedan ett gemensamt med min sambo med bilder på vår son Leon. På så sätt skulle hon få Leons bilder på sin dator fast det är jag som för stunden importerar dem till min.

Idag finns det delningsmöjligheter även där men då är hon beroende av att min dator är på och iPhoto startat. Vill hon sedan göra någonting med dem måste hon först kopiera över dem till sin dator och ett liv med bristande ordning och reda bland de viktigaste visuella minnerna vi har, har börjat.