Skrivet den 27 september 2010 kl 13:30 av Nyheter23 kommentarer324

iTunes är den svaga länken

itunes_all

Många klagar på iTunes och med all rätt tycker jag. Senast i raden är Cult of Mac som citerar en artikel från engelska The Guardian. Båda är överens om att iTunes är för plottrigt med så många funktioner samlade i samma program.

Jag håller med och tycker att iTunes för länge sedan föll bort från att vara en bra spelare för din media. Idag är iTunes spindeln i nätet för all din media och dina enheter. I samma program hittar du idag massor av funktioner.

iTunes är musik- och videospelare samt musikaffär och det är även här du finner och köper dina appar. Alla dina i-enheter synkas och du bestämmer vad som läggas över. Kopplingen mot Apple TV finns också här. Här sköter du också prenumeration av Podcasts samt iTunes U och dina ljudböcker.

Till råga på allt så har iTunes nu också blivit ett socialt nätverk i form av Ping och hantering av elektroniska böcker har smugit sig in. Till och med dokumenthantering till dina i-enheter har iTunes hand om. Det är helt enkelt för mycket.

itunes_101

iTunes borde separeras i flera program tycker jag. Ett program för uppspelning av media som är smidigt att använda tillsammans med trådlösa högtalare med hjälp av AirPlay. Idag är funktionen att sköta högtalare lagt till ett eget fönster dessutom.

Man ska kunna spela sin musik, ha hand om spellistor utan att ha alla annan funktionalitet. Här ska man helt enkelt spela upp sitt media och lyssna på Podcast och internetradio.

Ett program ska ha hand om iTunes Store. På iPhone och iPad sköts detta redan idag av separata appar och så borde det vara på datorn också. Här ska man kunna hitta sin musik och filmer. Podcasts och iTunes U ska ha sina avdelningar. Detta ska inte blandas med allt annat.

För synkronisering av appar borde ett tredje program finnas som bara specialiserar sig på vilka appar om ska över, vilka böcker och dokument ska synkas m.m. En enkel överblick med vilka enheter som man har hand om på sitt konto m.m.

Vart Ping kommer in vet jag inte riktigt, kanske ska det integreras lite i alla programmen eller ska det bli ett fjärde. Kanske ska det bort? Vad tycker ni? Har jag missat någon funktion som kanske borde bli ett femte eller hur ska Apple lösa detta?

En funktion som det också pratas om ibland är att iTunes borde vara en mediaserver som du kommer åt trådlöst vart än du är. Kanske löser Apple detta med streamde molntjänster i framtiden.

En sak till som Apple måste göra är att skriva om iTunes till Cocoa och inte ligga kvar på gamla Carbon som inte ens är anpassat för 64-bitar.