by • 1 december, 2010 23:18 • NyheterInga kommentarer177

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 1

Från och med idag till och med julafton så öppnar vi en historisk Apple-lucka varje dag. Vi börjar med datorn som räddade Apple i slutet av 90-talet.

När Steve Jobs kom tillbaka till Apple 1997 var företaget hopplöst efter både tekniskt och ekonomiskt och behövde något som kunde vända brakförluster till vinst. Jobs slängde i princip alla modeller i papperskorgen och började om. Det behövdes fyra modeller – en stationär och en bärbar för konsument samt det samma för pro-segmentet

Svaret på vad som skulle fylla rutan för stationärt till hemmen var en helt ny typ av dator som både såg ut och fungerade annorlunda.

Tidigare var det beige som gällde men iMacen var transparant blå eller ”Bondi Blue” som Apple kallade den. Dator och skärm var ett stycke och den saknade – hör och häpna –  diskettstation. G3-processorn var dessutom snabbare än motsvarande inom PC-världen och slutligen var priset helt fantastiskt. Den saknade också vanliga standardkontakter för skrivare och andra tillbehör men hade något som verkade väldigt mycket framtid: USB.

När iMacen presenterades trodde många att Apple var galna men snabbt kom kopiorna ut och några månader senare visade sig att nya Macen var en succé.

I:et i iMac sägs stå för internet och det är visserligen korrekt men det stod också för individual, instruct, inform och inspire.