by • 11 december, 2010 18:26 • NyheterInga kommentarer170

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 11

Fram till 2003 fick de kunder som ville ha en midnre bärbar Mac än 15″ vända sig till iBook. Men så plötsligt introducerade man två nya PowerBookar i 12 och 17 tum. Båda slog rekord då den lilla var den minsta serietillverkade bärbara datorn med ett fullstort tangentbord medan den stora var den största bärbara datorn på marknaden.

Samtidigt passade Apple på att lämna titanium-skalet och satsa på aluminium istället. Dock dröjde det nästan 9 månader innan 15-tummaren också kom i samma material, vilket hämmade försäljningen rätt rejält under tiden.

Trots att PowerBook 12″ sågs som en Pro-dator var den i mångt och mycket en iBook i nytt skall. 17-tummaren däremot var ett riktigt prestandamonster och introducerade bland annat FireWire 800.

Inom PC-världen lyckades man aldrig riktigt kopiera den lilla modellen – det var helt enkelt för dyrt och det var bara Sony som lyckades. Marknaden översvämmades däremot av billiga, stora och tunga 17-tummare som gärna tävlade i att ha så hög upplösning som möjligt vilket ofta slutade med huvudvärk för användarna.