by • 14 december, 2010 20:07 • NyheterInga kommentarer268

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 14

Allt eftersom den åldrande G4-processorn blev omsprungen av Intel och AMDs varianter så började det bli allt mer uppenbart att Apple var tvungen att presentera något i hästväg.

Detta kom sommaren 2004 i form av Power Mac G5. Då presenterades en dator med så mycket kraft att chassit var designat för ultimat luftgenomströmning – i alla fall enligt Apple. På scen visade de upp demo där Power Mac G5 hoppade hopprep runt Dell-datorn som försökte hinna i kapp.

Man lovade också att nå 3.0 GHz gränsen inom bara ett år. På pappret var G5an också extrem snabb men i praktiken var inte program optimerade för den och det blev inte riktigt så snabbt som förväntat. Vidare nådde man aldrig gränsen för 3.0 GHz men det hindrade inte modellen från att bli en riktigt bra arbetshäst som levde länge och väl.

Trots sin stora form fick det endast plats en optisk enhet och två hårddiskar. Resten upptogs av den gigantiska processorn med tillhörande logikkort.

Apple slog också på stort att G5an var 64-bitars men trots allt snack om det var det nog ingen som riktigt förstod fördelen med det förutom möjligheten att stoppa in mer minne.

Kanske var det designen på Power Mac G5 som får ses som den största bedriften – Mac Pro, dess efterföljare, ser trots allt nästan identisk ut.