by • 4 december, 2010 23:16 • Nyheter2 kommentarer187

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 4

PowerBook G3 den första datorn att fylla en av de fyra kundsegment som Steve Jobs satte upp när han kom tillbaka till Apple. Denna svarta dator började trenden med att ha den lysande Apple-logotypen på locket, Till skillnad mot nu för tiden var dock denna vänd åt andra hållet och därmed upp och ner.

PowerBook G3 kom i tre versioner där den första versionen utmärkte sig genom att vara den enda bärbara macen med DVD-spelare, den släpptes i 12.1, 13.3 och 14.1 tum. Då den i mångt och mycket representerade ett Apple innan Steve Jobs så hade den gamla kontakter så som ADB- och SCSI-anslutningar. Med andra versionen som släpptes 1998 ersattes ADB-kontakterna med USB och i tredje (1999) så kom Firewire in i bilden i stället för SCSI. De två sista fanns bara i 14 tum.

Möjligheten att se hur mycket ström det är kvar i batteriet som vi idag har på de flesta MacBookar kom också det med PowerBook G3. Vad som däremot inte är kvar är möjligheten att byta ut den optiska läsaren mot ett extra batteri.

På denna tiden var G3-processorn det snabbaste som fanns på marknaden och slog PC-världen med hästlängder. Dessvärre skulle inte detta vara i allt för många år.