by • 5 december, 2010 18:05 • Nyheter8 kommentarer208

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 5

Även om PowerBook G3 presenterades av Steve Jobs var det en del av gamla Apple och med det gammal teknik och gammal design. Men år 2001 kom datorn som kom att sätta grunden för den moderna bärbara Macen.

PowerBook G4 var den första macen tillverkad i något annat dominerande material än plats och i detta fallet titan. På grund av materialvalet kom datorn att kallas TiBook. PowerBook G4 introducerade dessutom widescreen-formatet för bärbara datorer. Den var också betydligt tunnare än något annat på marknaden samtidigt som den var väldigt snabb och Apples slogan var ”the first supercomputer you can actually take with you on an airplane”.

Med den snabba G4-processorn och dess exklusiva design blev den extremt populär bland reklambyråerna och andra modeinriktade branscher trots att priset var betydligt högre än idag. Jag minns själv att jag byggde ihop en på Apple Store. En med 450 MHz processor och priset blev cirka 35 000 kronor.

Sedan tidigare hade man gjort sig av med alla speciella kontakter på bärbara Macar och TiBook:en kom därmed med USB, Firewire samt en PC Card-kortplats.