by • 8 december, 2010 23:07 • Nyheter4 kommentarer189

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 8

Apples nuvarande datorer är extremt snygg och härliga jämfört med resten av datorvärlden men i början av 2000-talet stod de ut extra mycket. Cuben som vi skrev om igår är det bästa exemplet men därefter är det inte långt till iMac G4.

År 2002 släpptes en dator som aldrig tidigare skådats och aldrig lär göra det igen. I foten fanns datorn och därifrån gick det en flexibel metalarm upp till skärmen som på så sätt kunde röra sig i princip helt fritt.

iMac G4 var en dator där form gick före funktion och det var dyrt att tillverka de specialkomponenter som detta krävdes. Dock gick den inte samma öde till mötes som Cuben utan levde tills 2004 då den ersattes av iMac G5. Men den blev aldrig något fartmonster så som iMac G3 var i början av sin karriär.

Under den tiden gick storleken på skärmen upp från 15 tum till 17 tum för att slutligen stanna på 20 tum. Vid varje uppgradering funderade jag på hur mycket större den egentligen kunde bli.

Som enda modell hade nya iMacen en ljudutgång som gav ström vilket var ett krav för de medföljande högtalarna, därför fungerade de bara med iMac G4 och inget annat.

Då detta var datorn som gjorde att jag bytte från PC till Mac så ligger den mig väldigt nära om hjärtat. Lika väl minns jag hur extremt mycket Internet Explorer sög på samma maskin.