by • 9 december, 2010 16:59 • Nyheter4 kommentarer181

Julkalendern i Allt om Mac: Lucka 9

I slutet av 90-talet hade Apple återhämtat sig och började tjäna pengar igen och då genom att tillverka Macar. Företaget hade dock en vision om ett ekosystem för digital musik och i centrum av det skulle det finnas en bärbar musikspelare som inte liknande någonting annat.

På den tiden regerade USB 1 och små små flash-diskar. Detta gjorde att vi användare knappt fick plats med någon musik och det som vi faktiskt lyckades att föra över tog extremt lång tid.

Med FireWire, en riktig hårddisk samt ett snurrande hjul som grund togs iPod fram. Kombinationen snabb överföring, utrymme för hela 1000 låtar och en meny- och navigationslösning som vanliga dödliga förstod blev iPod en makalös succé – i Mac-världen.

2001 när iPoden släpptes så fungerade den bara på Mac men efter några månader kunde PC-användare köpa den på Apple Store samt ett Firewire-kort till datorn. Som mjukvara användes RealJukebox då iTunes var långt i från att installeras på någon PC på den här här tiden.

Original-iPoden fick totalt fem efterföljare varav redan vid andra versionen så blev scrollhjulet ett fast touchhjul och i snart därefter kom färgskärm och med det fotostöd samt slutligen video. År 2007 fick den epitet classic och så sent som i september i år gick Steve Jobs upp på scen och berättade att man uppdaterat alla iPod-modeller. Inget nämndes om iPod classic och därför ser vi nu denna som något som finns kvar tills lagret är slut.

Många spekulerade i att iPod skulle fungera som en trojansk häst in till PC-användarna, så blev det aldrig riktigt. Den rollen fick däremot iPhone.