Skrivet den 28 december 2018 kl 11:21 av Amazon, Apple, Google, Nyheter4 kommentarer1584

Kampen om röstassistenterna – vi korar första halvlekens vinnare
Vilken får stanna hemma hos oss?

Det finns en drös olika röstassistenter på marknaden och dom absolut största är Siri, Google Assistant, Alexa med Microsofts Cortana och Samsungs Bixby i släptåget.

Dom två sistnämnda har dock inte riktigt tagit fart ännu men Samsung är aggressiva med att få ut Bixby i alla sina produkter så vi får se om kunderna börjar använda deras assistent. Men vi skulle nog säga att den stora kampen idag pågår mellan Apple, Google och Amazon.

Vi har möjlighet att använda Siri i våra Mac-datorer, iPad Pro, Apple Watch, HomePod, Apple TV och med hjälp av en iPhone. Engelskspråkiga Alexa finns integrerad i våra Sonos-högtalare medans Google Assistant uppleves bäst med hjälp av Googles egna Home-högtalare. Då det nyligen lanserats på svenska är vi lite inne i en smekmånefas. Det viktigaste för oss med en röstassistent är att göra livet lite enklare i form av att kunna styra hemmet med rösten istället för med en telefon eller annan enhet – så vilken gör egentligen detta bäst?

Siri

Apples röstassistent Siri har varit med i matchen länge nu men med handen på hjärtat känns det inte som deras skapelse har utvecklats speciellt mycket dom senaste åren. Med Siri kan vi styra våra smarta prylar i hemmet som är inlagda i Hem-appen men mer ofta än sällan hör hon fel och säger att hon inte förstår eller inte kan utföra våra kommandon. Att ställa timers och påminnelser fungerar för det mesta och en klar fördel med Siri är att hon lärde sig svenska rätt snabbt. Siri kan svara på mycket olika frågor, dra lite skämt och även presentera sportresultat och mycket mer, men tar vi ut svängarna lite för mycket så säger hon nästan alltid att hon inte vet men kan Googla på det.

Apples hem-app är en trevlig skapelse om än lite begränsad, och vi har lagt in våra Hue-lampor, smarta pluggar och dörrsensorer helt utan problem. Det är enkelt att navigera i appen men att styra det hela via rösten fungerar tyvärr inte riktigt lika bra.

Alexa

Amazons röstassistent Alexa har vi använt väldigt flitigt sedan i somras, hon utvecklas i en rasande takt och detta tack vare att Amazon har släppt lös henne till utvecklare som kan skapa egna skills. Det hela fungerar genom Alexa-appen där det finns en affär där det går att ladda ned skills som gör att Alexa kan utföra fler saker – allt kostnadsfritt. Det kan vara allt från att spela frågesport med Alexa, få henne att fisa högt på beställning (en favorit bland barnen), skapa välkomstmeddelanden och guider till gäster eller att få dom senaste nyheterna från Sveriges Radio uppläst.

Tillverkare av både hårdvara och mjukvara kan utveckla egna skills vilket gör att möjligheterna för Alexa växer för varje dag som går. Det vi oftast använder henne till är att be om att få en låt eller spellista uppspelad från Spotify, men även sätta på eller stänga av vår TV. Att styra lampor och annat funkar bra och det felar nästan aldrig. Däremot är Alexa-appen inte alls lika trevlig för hemautomatisering och samtliga av våra enheter går inte heller att få in i Alexa-appen. Frågan är om vi i Sverige någonsin kommer att få se en svensktalande Alexa. Att gå runt och prata engelska hemma är inte helt naturligt.

Google Assistant

Google sätter i våra ögon (och öron) ribban högt och levererar en vass rössassistent som mer eller mindre alltid gör och hör rätt vid varje anrop. En stor fördel med Google Assistant är att hon numera även kan prata svenska, vilket gör livet lite lättare. Vi kan utan problem styra Hue och IKEA-lampor, sätta på Spotify och få vädret uppläst. Google Assistant kan även ta ut svängarna mer och kan besvara lite mer annorlunda frågor än dom standardfraser som alla röstassistenter kan levererera. Det går även snabbt för Google att hämta rätt information och svaret på våra frågor kommer mer eller mindre direkt. Att be Google Assistant sätta på en låt med en engelsk titel är inte heller några problem. Google Home-appen är vi dock inte förälskade i ännu, den känns ogenomarbetad, rörig och här borde dom snegla på Apple så vi snabbt får överblick och kan ändra det vi vill. Google Assistant kan väldigt mycket och Google kommer nog dominera i svenska stugor just tack vare sitt relativt låga pris på Google Home Mini, kan svenska och att hon mestadels även förstår allt vi frågar henne om.

Bäst just nu

Det är faktiskt lättare att säga vilken som är sämst och det är utan några tvivel Apples röstassistent Siri, hon uppfattar inte alltid vad vi säger, tolkar det vi säger fel och att ha henne inställd på svenska men be henne spela upp en låt på engelska slutar alltid lika bedrövligt. Till Apples försvar så arbetar inte Apple på samma sätt med att samla in information om sina användare vilket kan vara en anledning till att utvecklingen av Siri går långsammare än hos Amazon och Google.

När det kommer till kampen mellan Alexa och Google Assistant är det svårare, Alexa har sina skills och röstassistenten är väl integrerad i flera fysiska produkter – dock med nackdelen för oss i Sverige att hon ännu inte har lärt sig svenska. Men Google har fördelen att deras assistent kan svenska och det är något som gör hela upplevelsen mer naturlig – för helt ärligt så känns det rätt fånigt att prata med en digital assistent men det hela blir lite mindre märkligt på svenska. Så i våra ögon är Alexa den mest avancerade assistenten då användare och utvecklare kan hjälpa till att göra Alexa smartare – men Google vinner trots allt då hon finns på svenska och är väldigt kompetent trots avsaknaden av skills.

Apple till vänster, Google i mitten och Alexa till höger

4 kommmentarer på Kampen om röstassistenterna – vi korar första halvlekens vinnare

 1. steffo76 skriver:

  Det är så man längtar till Google Assistant kommer till Beam

 2. Katanken skriver:

  Väntar ivrigt på att min Google home ska få stöd att styra Sonos. Hade också varit fett att styra sin Apple TV 4 med Google assistent, men lär ju aldrig komma stöd för detta är jag rädd.

 3. Marcus Attefors skriver:

  Samma här! Ska bli kul att se vilken typ av funktionalitet som kommer få också. Ja det sistnämnda med Apple TV lär aldrig hända tyvärr :-(

 4. JH skriver:

  Såvitt jag vet är det inga problem att utveckla för google assistant. Tog mig tio minuter att få upp ett konto och skapa en första skill (eller som de kallar det dialog). Har dock int eprövat hur man distribuerar det.