Skrivet den 11 februari 2019 kl 12:19 av Hemelektronik, NyheterKommentarer inaktiverade för Kemikalieskatten kan komma att höjas419

Kemikalieskatten kan komma att höjas
Ett första steg i den gröna skatteväxlingen

Regeringen har idag presenterat ett nytt förslag som är en del av den gröna skatteväxlingen som ska innebära höjd skatt på fossila bränslen i värmekraftverk, höjd kemikalieskatt för elektronikprodukter samt slopad subvention för gruvdiesel.

Förslaget ligger ute på remiss och för oss som gillar att handla elektronik kan det betyda att våra elektronikprodukter blir dyrare att köpa framöver. Kemikalieskatten föreslås höjas till elva kronor per kilo (tidigare 8 kronor) för vitvaror och 160 kronor per kilo (tidigare 120 kronor) för all övrig teknik – och det totala taket höjs från 320 till 440 kronor.

Kemikalieskatten drogs igång den 1 juli 2017 och syftet med skatten är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Riksdagen vill med denna skatt påverka att det tillverkas fler miljö- och hälsovänliga alternativ vid framtida produktioner.

Totalt beräknas höjningen inbringa 480 miljoner kronor i skatteinkomster per år till staten och Per Bolund i Miljöpartiet säger till DN:

”Det här är viktiga åtgärder för att kunna nå miljömålen. Vi kommer att få jobba hårt och intensivt under hela mandatperioden, och vi börjar med en rivstart.”

Källa DN, Via Feber

Comments are closed.