Skrivet den 6 januari 2009 kl 13:22 av NyheterKommentarer inaktiverade för Keynote |?k??n?t|602

Keynote |?k??n?t|

Vad är keynote?

Det finns ett par ord som används frenetiskt när det är sådana här högtider då Apples företrädare håller Keynote. Men vadå Keynote? Eller ännu värre, Stevenote och Schilnote? Och varför i hela friden heter mässan Macworld?

Så här ligger det till:

De senaste 25 åren har det varit en mässa i januari som heter Macworld, de senaste tio åren har Apples VD Steve Jobs hållit inledningsanförandet och där presenterat nya produkter. Att hålla en Keynote är alltså att hålla ett inledningsanförande och är alltså något som inte är enkom för Apple. Däremot finns det också ett program som heter Keynote som är Apples utmanare till Powerpoint, det har fått sitt namn efter just denna händelse. Så även den svenska webbsidan keynote.se som rapporterar live och har summeringar från tidigare år.

Stevenote är alltså den logiska förkortningen av att  Steve Jobs håller Keynote men då Steve Jobs inte kommer att hålla denna i år utan Phil Schiller, chef över global marknadsföring på Apple, så blir det logiskt och enkelt en Philnote i stället.

Vad har Macworld-mässan med tidningen Macworld att göra och varför skriver vi MacWorld med gement W ibland?

Då det inte är Apple som håller i mässan själv utan tidningsförlaget IDG (ett dotterbolag som heter IDG World Expo för att vara exakt) så rider mässan på varumärket Macworld som IDG äger. Macworld är också en tidning men det är  alltså inte tidningen i sig som har mässan. MacWorld å sin sida är den svenska tidningen (som också ägs av IDG) men det är enbart i Sverige som de använder gement W.

Det skall också sägas att det här är den sista Macworld-mässan som Apple är med på och med det tror de flesta att det också är en av de sista Macworld-mässorna överhuvudtaget.

Apples kommer i fortsättningen att hålla sina egna produktpresentationer och varför det är så kan du höra oss diskutera i Macradion.

Comments are closed.