by • 28 oktober, 2009 07:41 • Nyheter6 kommentarer267

Klipsch Image S4i – total kontroll och överlägset ljud

S4i

Jag testade nyligen Klipsch S2m och gav dem omdömet årets mest prisvärda headet. Nu har turen kommit till storebror – Klipsch Image S4i. Och jag kan bara konstatera att Klipsch lyckats igen.

S4i har något S2m inte har – en treknapps-kontroll som styr samtal, låtval, volym och uppspelning – precis som på Apples egna iPhone 3GS-headset. S4:orna utnyttjar Apples nya chip, något som samtidigt gör dessa lurar väldigt iPhonespecifika – det är nämligen bara iPhone 3GS, iPod Touch 2 gen.,iPod shuffle 3 gen., iPod nano 4 gen. och iPod classic 120 GB som fungerar fullt ut med headsetets fjärrkontroll. Fjärrkontrollen är riktigt smidig och fungerar precis som Apples egna modeller. Tänk på att det är långt i från säkert att S4i fungerar med andra musikspelare eller mobiltelefoner eftersom de har Apples chip inbyggt.

Klipsch S4i har samma ovala örontoppar som S2m och ger oslagbart skön komfort och grymt bra ljudisolering från störande ljud utifrån. Faktum är att om du har S4i i öronen utan att ha på musik fungerar de bra som öronproppar. Vill du ha en liknande komfort får du slänga på ett par tusenlappar på priset och satsa på formgjutna örontoppar eller örontoppar i ett formbart material.

S4i har en lite annorlunda design från S2m jag testade nyligen, kroppen på öronsnäckorna är mycket kortare och vinklade 45 grader på mitten. När du pluggar in S4:orna i öronen märks att den kortare formen ändå räcker till för att gå djupt in i örongången och fylla ut ordentligt. Tack vare vinklingen ligger de bekvämt och avlastar tyngden från sladden. När det gäller vilken som är bekvämast av S2 och S4 är det svårt att utse en vinnare, båda är välbalanserade och sitter så skönt i öronen att du snabbt glömmer att de faktiskt sitter där.

Mikrofonen ger ett mycket klart och tydligt ljud och motparten har inga problem att höra mig och tillhör definitivt de bättre mikrofoner jag testat. Även stickproppen har Klipsch ändrat på – S2m har en en 90-gradig vinkel på stickkontakten medan S4i har en rak stickpropp precis som på Apples egna lurar. Vilket som är bäst är en smaksak, på en iPhone 3GS (som är den du kan använda fjärrkontrollen med fullt ut) spelar det inte så stor roll eftersom hörlursuttaget sitter på ovansidan.

Klipsch skickar generöst nog med fyra olika storlekar på örontopparna i paketet som även inkluderar ett praktiskt rengöringsverktyg (ja, det blir en del öronvax på lurar som går så här djupt in i öronen) och ett svart mockafodral för ditt headset. Sladdar, kontakt, mikrofondel/fjärrkontroll och själva hörlurarna är riktigt välgjorda och känns riktigt gedigna. Värt att notera är att ett par av örontopparna är med dubbla flänsar – något du inte får med när du köper S2m – tyvärr är de ganska små och passade inte riktigt mina öron när jag testade, men det ska ge om möjligt ännu bättre passform och ljudisolering.

Jag hyllade ljudet i Klipsch S2m – och frågan är då om storebror S4i kan matcha det och göra skäl för sitt högre pris, eller är det bara fjärrkontrollen vi betalar extra för? Det ska genast sägas att bedömning av ljud är något väldigt individuellt och beror även mycket på hur örontopparna passar i örat eftersom det påverkar ljudbilden. Baserat på mitt föregående test av S2m kan jag säga att S4i faktiskt är snäppet bättre. Basen är riktigt detaljerad och mycket kraftfull med ett bra driv, något som naturligtvis förstärks ytterligare av den riktigt täta passformen i lurarna. Basen hänger med bra även i snabba låtar och är en av det bästa jag hört – i nivå med betydligt dyrare lurar. Mellanregistret känns exakt med en varm fyllighet utan att tappa några detaljer och diskanten är välbalanserad och distinkt – med mer skärpa än i S2:orna. Vill du hitta lurar som spelar i samma division som S4:orna får du vara beredd att öppna plånboken, ta fram guldkortet och pantsätta din själ. Ljudet S4:orna levererar är helt i klass med betydligt dyrare in-earlurar som Ultimate Ears Triple.fi-lurarna (ca 3 200 kronor).

Ska jag sammanfatta ljudet så är det med beröm godkänt, och definitivt bland det bästa jag provat. S2m är fortfarande de mest prisvärda lurarna, men vill du ha en smidig fjärrkontroll och ännu ett snäpp bättre ljud är de 300 kronor extra du får ge för S4i inte så farligt. Den prisklass S4i ligger i motsvarar till exempel V-modas iPhonelurar, och jämför jag dem råder det ingen tvekan om att Klipsch ligger hästlängder före i ljudet. Jämfört med Apples egna in-earlurar så är både S2 och S4 helt överlägsna. För dig som vill ha ett bra ljud men inte vill betala en tusenlapp är fortfarande Klipsch S2m det mest prisvärda just nu, i dagsläget ser jag bara Nocs NS200B som en egentlig utmanare – och då till S2m. Klipsch S4i är definitivt ett bra köp för dig som är riktigt kräsen med ljudet och som vill ha en praktisk fjärrkontroll.

Specifikationer Klipsch Image S4i:

Frekvensområde: 10Hz-19kHz
Impedans: 18 Ohm
Känslighet (1 mW): 110dB
3.5mm guldplätterad rak stickkontakt

Denna recension är skriven av Jimmy Lee Skrufve, du hittar fler artiklar från honom på skrufve.se.