Övrigt

Kommer Apple köpa ARM?

Just nu går det vilda spekulationer om att Apple ska köpa processordesignfirman ARM. ARM designar processorer som sitter i princip all elektronik, men mest kända har de blivit på senare tid som utmanare till Intel eftersom de lämnat sin traditionella arena med lågeffektiva processorer i mediaspelare, nätverksprylar och telefoner, och satsar uppåt på processorer för servrar och bärbara datorer. Nu sitter det ARM-processorer i tex alla smartphones, många riktiga netbooks och iPads, och Intel börjar bli nervösa.

ARM grundades i början av 90-talet av bland annat Apple och en brittisk datortillverkare som heter Acorn. Acorn skulle bygga lågprisdatorer till brittiska folket, och Apple behövde processorer till sin handdator Newton. När Apple sedan hamnade i ekonomiska trångmål i slutet av 90-talet så la de ner Newton och sålde successivt av allt innehav i ARM. ARM rönte popularitet pga sin öppenhet, sin liberala licensieringsmodell och av rent teknisk kvalitet på sina extremt billiga, små och effektiva processorer. De tillverkar inga själv, men designar och licensierar detta till alla som behöver. Och ALLA behöver.

Nu spekuleras det att Apple, med sin enorma krigskassa, kommer köpa ARM för $8 miljarder. Och ARMs aktie rusar uppåt.

Det finns viss logik i spekulationerna

  • Apples maskiner som drivs av ARM-processorer (iPod, iPhone, iPad) står för mer än 50% av omsättningen
  • Andelen lär stiga i framtiden
  • Apple har investerat  mycket i processordesign de senaste åren och innehar en bred licens för att designa egna ARM-processorer
  • Apple gillar kontroll och vill sätta sin egna takt för egna produkter
  • Apple har uttryckt avsikt att spendera sin kassareserv på vågade uppköp

Genast när det dyker upp spekulationer som dessa så dyker det upp skeptiker rörande sanningshalten men de flesta verkar vara överens om att det vore ett vettigt och passande uppköp för Apple. Många reser varningsflagg för den otroliga dominans Apple skulle få över denna marknad. ARM är mer dominerande i sitt segment än vad Intel är i sitt. De skulle kontrollera marknaden som alla mobiltelefoner, DVD-spelare, TV-apparater och övriga mediaspelare är baserade på, plus massor av annan elektronik, diskmaskiner, handhållna spelmaskiner och trådlösa basstationer. Om Apple får för sig att sätta sig på tvären… Ja, det vill nog ingen.

The Evening Standard rapporterade.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!