Övrigt

Kommer Tesla’s starke man sitta kvar vid rodret?

“Funding secured” – så står det i den mytomspunna Tweet från Elon Musk där han skriver att han funderar på att köpa ut Tesla från den amerikanska börsen för $420 per aktie och låta Tesla bli ett privat bolag. Tweeten i sig har fått väldigt mycket uppmärksamhet, och “funding secured” har i sig självt blivit en internet-meme.

Problemet med ett sånt här uttalande är att det är kurspåverkande. Under Tisdagen förra veckan steg kursen totalt strax över 10%. Detta innebär nu att det finns överhängade stor risk att Musk faller under granskning av SEC, den amerikanska myndigheten som utövar tillsyn över handeln med värdepapper. Man får nämligen inta göra uttalanden som är kurspåverkande om man inte har som intention att genomföra det man uttalar sig om.

För Musk betyder det att han måste kunna bevisa att han har möjlighet att köpa ut Tesla från börsen. Han behöver dock inte nödvändigtvis köpa ut Tesla, men hans Tweet i sig betyder att han måste ha samlat ihop 71 miljarder amerikanska dollar – och ha bevis på det. Med andra ord – en väldigt dyr tweet.

Tesla är ett av de bolag med störst antal blankningar på amerikanska börsen, blankare som nu har förlorat flera miljoner dollar på att satsa på att Teslas börsvärde skall gå ner. Bland annat Kalman Isaacs och William Chamberlain har därför lämnat in en stämningsansökan gentemot Elon Musk på grund av sitt twitterinlägg för kursmanipulation.

Det går att spekulera i varför Elon har uttalat sig så här – men antingen har han samlat ihop 71 miljarder dollar eller så har han inte det. Om han inte har samlat ihop pengarna för att köpa ut Tesla från börsen så är det inte omöjligt att Elon’s dagar hos Tesla är räknade.

Källor: arstechnica, di, the guardian 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!